„Еврохолд“ и CEZ обжалват блокирането на сделката за ЧЕЗ

Българският холдинг продължава със стратегията си да създаде силна регионална ютилити компания

„Еврохолд“ и CEZ обжалват блокирането на сделката за ЧЕЗ

Снимка: Еврохолд

„Еврохолд България“ АД ще оспори в съда решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани сделката за ЧЕЗ. Холдингът мотивира своето решение със защитата на интересите на своите над 9000 акционери, „следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения“.

Жалбата вече е внесена в Административен съд-София област. Чешката енергийна група CEZ Group също е предприела административни мерки срещу решението на българския регулатор.

Също така „Еврохолд“ съобщава, че продължава изпълнението на обявената през октомври стратегия за създаване на силна регионална ютилити компания в рамките на холдинга по модела на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД (EИГ), която е една от големите застрахователни групи в Югоизточна Европа. Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си.

Холдингът вече обяви, че ще опита а придобие активите на CEZ в Румъния, а гледа и към други активи на Балканите.

Създаденият от „Еврохолд“ енергиен борд, който включва утвърдени международни и български енергийни експерти, продължава да работи по реализация на стратегията за развитие на ютилити бизнеса на холдинга в ЮИЕ.
Коментари: 0