Румен Овчаров получи условна присъда за „Мини Бобов дол“

Спецсъдът го призна за виновен за умешлена безстопанственост

12:08 01.08.2020
Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров получи условна присъда за умишлена безстопанственост на „Мини Бобов дол“ ЕАД от Специализираният наказателен съд. 

Спецсъдът обяви днес, че му налага наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на. Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на „Мини Бобов дол“ е нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. 

С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – над 16.5 млн. лева.

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд наложи и на бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери – от над 22.77 млн. лв. Съдът уважи гражданския иск в този размер. 

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румен Овчаров | присъда | Мини Бобов дол | Специализиран наказателен съд | условна присъда

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини