САЩ залагат санкции за „Турски поток“ в бюджета си за 2020 г.

Документът предвижда защита на европейската енергийна сигурност

13:34 10.12.2019

Американските депутати се споразумяха за отбранителния бюджет за 2020 г., в който са заложени санкции, свързани с двата руски газови проекта - „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Съгласуваният бюджет е от 738 млрд. долара и включва нови мерки срещу Русия и Китай, както и създаването на отдавна исканите от президента Доналд Тръмп космически сили на САЩ.

Документът предвижда „защита на европейската енергийна сигурност чрез налагане на санкции върху руските енергопроводи“. Русия изгражда тръбопроводите за гарантиране на доставките за Европа, заобикаляйки Украйна, а членовете на Конгреса настояват администрацията на Тръмп да направи повече, за да спре проектите, тъй като те са на финален етап от изграждането.

По-рано това беше договорено от въоръжените комисии на Камарата на представителите и Сената. За влизане в сила той трябва да бъде подписан от президента.

Припомняме, че на 22 ноември ръководителят на Комитета за външни отношения на САЩ Джим Рич обяви плановете да включи санкции срещу изпълнители на изграждането на „Северен поток 2“ в законопроекта за отбраната за 2020 г. Според него подобни мерки ще убедят строителните фирми да спрат работата по газопровода.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | санкции | Турски поток | Северен поток | бюджет отбрана

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини