Шотландия и Северна Ирландия може да объркат плановете за Brexit

Двете съставни част на Обединеното кралство са на път да предизвикат законите и териториалната му цялост

Снимка: Wikimedia
15:05 09.12.2019

Шотландия и Северна Ирландия се очертава да бъдат най-големите препъникамъни в осъществяването на Brexit. Двете съставни части на Обединеното кралство изглежда, че ще изложат на риск законовите му регулации и териториалната му цялост.

Плановете на британския премиер Борис Джонсън страната му да напусне ЕС до декември 2020 г. биха могли да бъдат осуетени от митническите договорености на Северна Ирландия. Това сочи документ, изтекъл от британското министерство, отговарящо за излизането от ЕС. Във въпросния документ екипът на ведомството изразява опасения за нивото на подготовка на новите митнически договорености, които да влязат в сила след Brexit. Те определят протокола, според който Северна Ирландия ще остане част от митническия съюз на ЕС, „голямо препятствие“ пред осъществяването на Brexit.

Докладът на министерството е бил изпратен миналата седмица до останалите представители на правителството. В него се казва, че въвеждането на протокола за Северна Ирландия преди декември другата година е „стратегическо, политическо и оперативно предизвикателство“. Въпросният протокол би въвел специфичен митнически режим между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.

Служителите на министерството по въпросите за Brexit подчертават „правното и политическо“ отражение както в Обединеното кралство, така и в Европа, което би имал евентуалния пореден неуспех Brexit да се осъществи навреме – цел, която Борис Джонсън си постави като основна в кампанията си преди парламентарните избори на 12 декември.

На фона на опасенията, свързани със Северна Ирландия, индикации за назряващи проблеми идват и от Шотландия. Според публикувано вчера обществено допитване гражданите на тази част на Обединеното кралство биха гласували за независимост, ако Кралството напусне ЕС, пише The Brussels Times. Според резултатите 51% от шотландците биха избрали независимостта в случай на Brexit, но ако той не бъде осъществен 58% от тях биха гласували против независимостта. Днес The Scotsman написа, че според шотландския лидер Никола Стърджън референдумът за независимост на Шотландия би могъл да се проведе след евентуален втори референдум за Brexit.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Борис Джонсън | Brexit | Европейски съюз | Брекзит | Шотландия | Никола Стърджън | Северна Ирландия | излизане на Великобритания от ЕС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини