Швейцария обвини банка Julius Baer в пране на пари

Банката призна, че е изпрала милиони евро на FIFA и петролната компания PDVSA

Снимка: Pixabay

Швейцарската банка Julius Baer получи остри критики от страна на регулатора, заради излезлите доказателства за пране на пари. Разследването е за милиони франкове, постъпили от венецуелската държавна петролна компания PDVSA и Международната футболна федерация (FIFA), пише Reuters.

Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) публикува изключително критичен доклад за дейността на третата по големина банка в страната. В миналото регулаторът е забелязвал, че към Julius Baer има съмнителни парични постъпления. Пример за такова е одобреният трансфер на 70 млн. швейцарски франка (66 млн. евро) през 2014 г. от клиент, обвинен в корупция.

Обвиненията на регулатора, доказват стремежа на Швейцария да се откаже от сегашния си имидж на един от най-непрозрачните и потайни финансови центрове на света.

FINMA принуди Julius Baer да увеличи контрола върху паричните постъпления и назначи одитор, който да следи дали това ще се случи. Въпреки предприетите мерки регулаторът не наложи финансови санкции.

Докладът показва, че в периода 2009-2018 г. неправомерно извършените сделки са повече от 150. Причината за това е липсата на мерки срещу прането на пари. Банката трябва да предприеме стъпки за идентифициране на клиентите със съмнителни финансови постъпления, за да избегнат риска отново да бъдат обвинени от регулатора.

Julius Baer призна вината си

„Приемаме констатациите на FINMA и съжаляваме за установените нарушения“, заяви председателят Ромео Лейчър и допълни: „Това не трябва да продължава, защото страната ни има големи амбиции за банковия сектор“.

В доклада се споменават венецуелската петролна компания PDVSA и Международната футболна федерация FIFA. Този четвъртък Швейцария повдигна обвинение срещу бившия генерален секретар на FIFA Жером Валке за приемане на подкуп. През 2015 г. се разви голям скандал отново заради вземане на средства под масата и бяха отнети правата на бившия президент на организацията Йозеф Блатер и бившия вицепрезидент Мишел Платини да развиват дейност в областта на спорта.

Акциите на банката паднаха с 2 процентни пункта в 11:00 ч. българско време.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | пране на пари | корупция | Швейцария | FIFA | Жером Валке

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини