След заплахата на премиера КЕВР ще намали цените на топлоенергията

Снимка: Economic.bg/Архив
13:41 04.06.2020

Средно с 14% по-ниски сметки за топлинна енергия ще получат абонатите на топлофикациите в България тази зима в сравнение с предходната. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на пресконференция по повод вчерашните данни, че се готви вдигане ан цената на парното в много градове в страната. Малко по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов препоръча на регулатора да опровергае числата от доклада си, защото в противен случай ще смени ръководството му.

Сега Иванов заявява, че е манипулативно да се твърди, че КЕВР вдига цената на парното в момент, в който природният газ е рекордно евтин. Той обясни, че е коректно да се сравняват прогнозната годишна цена за сезон 2020-2021 г. с тази от сезон 2019-2020 г. В София, например, това означава 81 лева срещу 95.64 за мегаватчас.

"Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 г. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22% по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 г. е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 г. Това не само че е правилният и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление", обясни Иван Иванов.

За София, Пловдив и Плевен корекцията надолу ще е с 15%, във Враца и Търново - с 13 на сто, а във Варна, Бургас и Разград - с под 10 на сто. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини