Властта ще строи водопровод от яз. „Белмекен“ до Перник

Такова решение на водната криза намери правителството

Снимка: Pixabay
09:42 18.01.2020
Перник ще получава вода през водопреносната мрежа на София, която ще идва от намиращия се на десетки километри язовир „Белмекен“. Това решение на кризата намери правителството. Министерски съвет ще отправи предложението към столична община още в понеделник. 

Решението на водната криза в Перник бе обявено след извънредна среща в събота между премиера Бойко Борисов и министърa на околната реда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова. 

Идеята е Перник да получава вода от язовир „Белмекен“. За целта ще бъде построен нов тръбопровод от София през Мало Бучино до Перник. Той ще превежда по 300 л в секунда, стана ясно още от думите на  Емил Карниколов по време на брифинг след срещата. 

Министърът увери, че това няма да ощети софиянци. 

Строително-монтажните дейности може да стартират идната сряда. Караниколов уточни, че към момента има 12 подготвени екипа, като може и да се увеличат. А работата ще е 24-часова и „дори ще имаме нощен труд“.

Между 35 и 45 дни е срокът за изпълнение на плана за пренасочване на вода от яз. „Белмекен“ към Перник. А със сегашния дебит на яз. „Студена“ може да се покрият нуждите на перничани за два месеца.
язовир „Белмекен“

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | план | криза | Перник | вода | решение | извънредна среща

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини