София става все по-евтино място за чужденците

Проучване на международната компания Mercer измерва цените на 200 артикула във всеки град

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
15:29 09.06.2020
София става все по-евтино място за живот за чужденците, според класацията на международната консултантска компания Mercer. Столицата ни попада под №180 в класацията на компанията за разходите за живот за чужденци в 209 града по света за 2020 г. Преди година София е била с три места по-нагоре в подреждането - на 177-о място.

Преди българската столица се нарежда Букурещ (на 174-о място), малко след София е Белград (на 183-о). Скопие е на 202-ро място. Най-евтиният град в света на 209-о място е Тунис.

Според проучването на Mercer за разходите за живот през 2020 г. Хонконг оглавява списъка на най-скъпите градове за експати, следван от Ашхабад, Туркменистан, на втора позиция. Токио и Цюрих остават съответно на трета и четвърта позиция, докато Сингапур е на пето място, което е с две места надолу спрямо миналата година. Ню Йорк се класира на шесто място, като се изкачва от деветото през 2019 г.

Данните на Mercer са събрани през март, като разликите в цените на много места не са значителни поради пандемията, казват авторите на доклада.

В Топ 10 на най-скъпите градове са също Шанхай (7), Берн (8), Женева (9) и Пекин (10). 

Широко признатото проучване на Mercer е едно от най-всеобхватните в света и е предназначено да помогне на многонационални компании и правителства да определят стратегии за заплащане на своите служители в чужбина. Ню Йорк се използва като базов град за всички сравнения, а валутните движения се измерват спрямо щатския долар. Проучването включва над 400 града по целия свят, като тазгодишната класация включва 209 града на пет континента и измерва сравнителната цена на над 200 артикула на всяко място, включително жилища, транспорт, храна, дрехи, стоки за бита и развлечения.

Подреждането обръща внимание на световната пандемия от коронавирус. Вследствие на COVID-19 социалните и икономически смущения принудиха организациите да преоценят своите програми за глобална мобилност с акцент върху благосъстоянието на техните служители от чужбина. Взети са предвид промените, произтичащи от настоящата пандемия и последваща нестабилност на пазара.

26-ото годишно проучване на Mercer за разходите за живот установява, че специфични фактори като колебанията на валутата, инфлация на разходите за стоки и услуги и нестабилност на цените за настаняване са от съществено значение за определянето на разходите, които компаниите правят за своите служители в чужбина.

„Пандемията COVID-19 ни напомня, че изпращането и задържането на служители на международни позиции е огромна отговорност и трудна задача за управление“, казва Иля Боник, ръководител на Mercer Strategy. 

Ето и 10-те най-скъпи и най-евтини градове за чужденци:

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | София | разходи | градове | живот | Mercer

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини