Спирките на градския транспорт в София няма да се отдават на концесия

Столична община ще инвестира собствени средства в техния ремонт, обяви Фандъкова

Снимка: Economic.bg/Архив
14:38 09.12.2019

Столична община се отказа от идеята да отдава на концесия спирките на градския транспорт. Общината ще инвестира собствени средства в изграждането и подмяната на съществуващите обекти, които не са в добро състояние, обяви кметът Йорданка Фандъкова пред Mediapool.

Новият зам.-кмет по транспорта - Кристиан Кръстев, ще трябва да направи програма за подмяна и поставяне на нови спирки. Според Фандъкова вместо с концесия, това трябва да стане със средства на общината, които да се предоставят на районните кметове. Подобен опит имало от последните месеци в няколко столични района.

„Дадохме пари на районните кметове, те направиха процедурите и спирките, които са на прилични цени, вече са налични“, обясни Фандъкова.

В средата на миналата година Столичният общински съвет реши да задейства процедура по отдаване на спирките в София на концесия. Правилата за това бяха приети, но процедура така и не беше обявена. Тогава идеята беше на концесия за 15 години да се дадат 2600 спирки на градския транспорт. Предвиждаше се минималното концесионно плащане да е около 80 000 евро на година.

Освен с покриването му, концесионерите трябваше да се ангажират със срок за подмяна на спирките или поставяне на навеси, където няма такива. Частните стопани трябваше да печелят от отдаването под наем на 400 реклами и 300 павилиона към спирките.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | спирки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини