Строителството в България не успя да „потъне“ през март

Най-значителен спад е отчетен във Франция, показват данни на Евростат

Снимка: Economic.bg/Архив
18:52 19.05.2020

През първия месец на изолация и блокиране на голяма част от стопанските дейности заради коронавируса, строителството в България отчита спад, но успява да се задържи на добри нива в сравнение с другите държави от ЕС по време на коронакризата, става ясно от данни на Евростат.

Строителството в България бележи спад от 11.2% през месец март 2020 г. в сравнение с месец по-рано. На годишна база намалението е по-голямо – с 14%, но почти колкото средното за Европейския съюз (ЕС) – 13.4%. През март 2020 г. заради въведените ограничения заради коронавируса, намаление в строителството е отчетено в почти всички държави от ЕС, а за еврозоната то е от 15.4%.


Държавата, която отчита най-значителен спад в сектор „Строителство“ е Франция – 40.2% на месечна база. В сравнение с година по-рано, тя също е на челната позиция, но намалението е от 41.2%. Веднага след нея се нареждат Италия (-36.2%) и Словения (-11.9%) на месечна база. В графа годишни изменения отпада единствено Словения. На нейно място застава Белгия със спад от 23.2% в строителството, а в Италия намалението е от 35.4%.

На другия полюс, с увеличение на строителната продукция по време на пандемията, са Румъния, Германия и Холандия. Там има ръст от  2.1, 1.8 и 1.5% през март 2020 г. в сравнение с февруари месец същата година. В сравнение с март 2019 г. в челната четворка за най-голям прогрес в строителството са Румъния (+ 28,1%), Германия (+ 5,1%), Полша и Финландия (и двете + 1,5%).

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | строителство | криза | евростат

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини