Световноизвестният дизайнер Пиетро дел Вальо създава шедьоври и у нас (галерия)

Албумът „Духът на времето” показва защо всеки, видял необичайната вила „Ангелов“ край Стара Загора, остава без дъх

Снимка: Economic.bg
10:27 13.12.2019

Световноизвестният интериорен дизайнер Пиетро дел Вальо представи книгата албум „Духът на времето“, посветена на уникалния му проект, осъществен у нас – вила „Ангелов“ край Стара Загора. И това стана в изисканата столичната галерия „Оборище 5“ в присъствието на архитекти, дизайнери, представители на бизнеса и на дипломатическите среди. Модератори на събитието бяха италианската журналистка Джузи Легренци и Сава Славчев, преводач на книгата.

Звуча само италианска и българска реч, за да се усети чрез музиката на речта, както каза Джузи Легренци, сходството и близостта между двата народа. Така според нея по-осезаемо ще се разбере защо необичайният проект на Пиетро дел Вальо намира такъв топъл прием в България и привлича нови негови почитатели и клиенти. Ресторант Есте и Ейнджълс Естейт се погрижиха вечерта да е не само изискана и красива, но и вкусна.

Всичко, което води към „Духът на времето”, започва някак случайно. Иван Ангелов, собственикът на фирма „Градус“, търси най-доброто решение за изграждането на този специален на него проект, но не може да намери точния за целта човек. Пред своя позната споделя проблема и тя обещава да го свърже с архитект, който ще се справи безупречно. Така Пиетро дел Вальо получава покана за работа в България.


И наистина вила „Ангелов“ край Стара Загора е бижу на съвременната архитектура, направено от виртуоз на декора. Тя е изградена върху 4 хил. кв. м и разполага с 14 стаи, бани, вътрешни и външни басейни, мрамор от Карара, полилеи от Мурано, зашеметяваща терасовидна градина с алеи, фонтани, статуи, водоскоци... Изграден е и малък неоготически храм. За да създаде тази изисканост и аристократизъм на архитектурната визия на вилата, Пиетро Дел Вальо е бил вдъхновен от двореца Казерта край Неапол. И като истински виртуоз създава декоративни елементи със символично и метафорично значение. С всеки детайл той превръща тази резиденция в място от приказките, пренесено в реалността.


Маниерът му на работа: Пиетро Дел Вальо подхожда с респект и уважение към всеки собственик, който поверява дома си на неговия вкус и виждания. Залага на елегантност, на баланс между цветове, светлина, материали, държи и на цялостната визия и на перфектното изпълнение и на най-дребния детайл. Много внимателно слуша и дълго наблюдава своите клиенти, за да може в максимална степен да реализира проект по тяхна мярка и удобство.


Неслучайно италианският майстор на архитектурни шедьоври е ценен от европейския и американския хайлайф. Някои от най-именитите кинозвезди, сред които Сабрина Ферили, Валерия Марини, Моника Гуериторе, Клаудия Джерини, Ана Фалки, вярват в безупречния му вкус и му доверяват домовете си, за да внесе в тях усещането за лукс, интериорен финес и съвременна функционалност. 

Със знаковата си работа във вила „Ангелов“ Пиетро Дел Вальо си спечели почитатели и в България.  Албумът „Духът на времето“ е ярко свидетелство за неговата креативност и творческа фантазия, оставили ярка професионална следа и на българска територия. С перфектната си работата и с високата си отговорност, но и с отношението към всеки проект и към всеки възложител той печели доверие и нови почитатели, които се превръщат в негови клиенти. И новината е, че Кремена Домусчиева започва работа с него по свой проект .


Кариерата на Дел Вальо има свой ход и е белязана от забележителен възход. Той е роден в Монте ди Прочида край Неапол. Започва като дизайнер на мебели през 1987 г. – веднага, след като получава академичната си диплома. Работи с най-големите производители на фотьойли и дивани в Италия.  През 1991 г. отваря собствено проектантско студио за дизайн във Флоренция. През 2002 г. създава предприятие за маркова мека мебел, шезлонги и дивани, които може да се видят в галерия „Амброзиана“ в Милано. Със съдружника си Микеле Скиано Мориело  отварят второ проектантско студио – в Монте ди Прочида.


И съвсем закономерно Дел Вальо печели признанието и високата оценка и на професионалната общност. Така заслужено се нарежда сред най-именитите архитекти на новото време. Сред проявите с негово участие се откроява гостуването му с авторски творби в Ню Йорк и Москва. Прочутите списания AD Италия и AD Германия нееднократно му посвещават кориците си. Сценографията също става негово изкушение. През 2014 г. AD Италия го класира сред 13-те интериорни дизайнери, които най-добре пресъздават новите тенденция за обитаване на пространството. Реализирани проекти на Дел Вальо са издадени в два тома със заглавието „Да обитаваш емоциите“ (2006) и „Имението Ашанело“ (2011).

Дел Вальо има осъществени обекти по цял свят - от Италия и Западна Европа, през САЩ до Балканите и Русия. В тяхната архитектурна визия налага „стилистичен анахронизъм“, вплитайки местния неоисторически прочит, разцъфналият неаполитански барок, визии от тосканските дворци през Ренесанса и флорентинският маниеризъм. През 2018 г. Пиетро Дел Вальо получава в Неапол наградата „За изключителен принос в сферата на проектантските услуги, извършени по света“.  В момента виртуозът на интериора работи по възстановяването на чифлик в Тоскана и интериарния дизайн на къща в Швейцария.


Снимките в албума „Духът на времето“ са на Джорджо Барони - фотограф, специализирал архитектура и дизайн, който работи за AD Architectural Digest, „Maison Française“, „Elle Decoration“. Той е автор на кадрите в много книги за архитекти и интериорни дизайнери, занимава се и с рекламна фотография. Текстът в „Духът на времето“ е на Рикардо Бианки и Николета Дел Буоно. Бианки е изследовател на киното, изкуството, архитектурата, дизайна и историята на либерализма. Автор е на есета и книги за архитектура и местна история. През 1987 г. пише първата италианска книга, посветена на Клинт Истууд. Прави късометражни филми за националната телевизия RAI, публикува статии в престижните списания „L’ Europeo“, „La Rivista Tecnica Ticinese“, „Casa Vogue“, „La mia casa“, „Cortina Magazine“ и други.


Николета Дел Буоно е литературен консултант, илюстратор, специалист по медии и вътрешен дизайн. Пише тематични разработки в „Corriere della sera“,  „Casa Vogue“, „La mia casa“, „Donna Moderna“, „Casa Idea“, AD Architectural Digest. Предговорът на книгата албум „Духът на времето“ е от Еторе Мокети - директор на „AD Archietеctural Digest. Най-красивите къщи в света“. „В усещането на Пиетро дел Вальо за цвят има нещо много средиземноморско, топло, плътно, слънчево и игриво. Той умее да предвиди резултата с милиметрична точност дори в детайла. Тази изумителна и недостижима способност е постигнала своя връх при реализирането на вила „А“ в Стара Загора. „Интериорният дизайнер трябва да е малко лекар, малко психолог и малко гид на възложителя“, казва Еторе Мокети. И коментира, че в Стара Загора Дел Вальо превръща „къщата в много къщи“, като всяко помещение  има свой собствен стил, а деконструктивизмът и поп артът перфектно се сливат във фитнес зоната, докато ориенталският стил е запазен за уелнес пространствата.

Вила „Ангелов”е не просто постижение на Дел Вальо, но е отражение и на красивия дух на новото време.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: книга | Стара Загора | албум | интериорен дизайнер | Пиетро дел Вальо | Духът на времето | вила Ангелов | галерия Оборище 5

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини