Tesla поднови сечта на дървета на терена за фабриката си в Германия

Вчера съдът се произнесе в полза на американската компания

Снимка: БТА
14:57 21.02.2020
Tesla Inc заяви, че е възобновила сечта на дървета в Груенхайде, Германия, на терена, на който ще строи първата си европейска фабрика за автомобили и акумулатори. По-рано еколозите протестираха в съда срещу това, за да спрат местното обезлесяване.

„Разчистването на дърветата протича по план“, обяви компанията днес. Няма природозащитници, които да възпрепятстват процеса, заяви говорителят на Tesla Катрин Шира в изявление.

Американският производител на електрически автомобили миналия ноември заяви, че ще построи фабрика в Груенхайде в източната провинция Бранденбург близо до Берлин, създавайки до 12 000 работни места - решение, което първоначално се прие като вот на доверие за Германия.

Tesla иска да започне производство през 2021 г., но природозащитниците използваха правни вратички в процеса на планиране, за да спрат сечта на дървета, докато не бъде финализиран екологичен одит, за да се прецени дали някой рядък вид може да бъде застрашен.

Местният съд в четвъртък се произнесе и отхвърли усилията на природозащитниците да спрат почистването на терена от дървета, като добави, че решението не може да бъде обжалвано.

Решението на съда беше приветствано в петък от германската индустриална асоциация BDI и министърът на икономиката Петер Алтмайер.

„Това е важен сигнал“, каза Алтмайер по време на събитие в Литва.

Законодатели от германските про-бизнес християндемократи и свободни демократи предупредиха, че правната битка, водена срещу Gigafactory, ще нанесе сериозни щети на имиджа на Германия като място за правене на бизнес.

Активисти от група, наричаща себе си „Пирати на дърветата“ с мотото „Горе дървета, долу капитализма“ в петък, заявиха, че са окупирали гората, за да попречат на Tesla да построи завода си.

"Фабриката е тук основно за производство на спортни полезни превозни средства", казва групата в изявление в петък. „Снобски коли, които убиват хора“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | фабрика | еколози | сеч | Tesla | дървета

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини