Трябва ли ви 5G смартфон?

5G вече си пробива път, но вървят ли по него и потребителите

Снимка: Unsplash
17:57 30.05.2020
5G най-накрая започва да си проправя път, след като години наред беше по-скоро тема от бъдещето. Дискусиите за мрежите от следващо поколение варират от такива за светлото бъдеще, което те вещаят за икономиката, до негативните ефекти върху здравето. Ако оставим настрана все още футуристичните представи и още повече конспиративните теории, на дневен ред е прагматизмът. И въпросът: Трябва ли да си купува човек 5G телефон сега? 

5G мрежите обещават свръхбързи скорости (от 20Gbps при теглене например), ниска латентност от 1 милисекунда – или иначе казано почти нулево забавяне на предаването, което ще даде тласък на лайв стрийминга и видео и геймин сегментите, както и Интернет на нещата (IoT). Надежда е и за възможността за свързване на много на брой устройства към мрежата едновременно, без тя да се срива. 

Всичко това радва въображението на изкушените от технологиите запалянковци. Прогнозата на IDC е, че до 2023 г. 5G връзките ще надхвърлят 1 млрд., което представлява около 9% от всички връзки на мобилни устройства. Някои очакват ускоряване на тенденциите заради принудителната дигитализация, която наложи коронавирусната пандемия. 

Днес 5G вече стартира в някои градове по света – в САЩ, Китай, Южна Корея. А новите смартфони вече се появяват и във версии, поддържащи работа в мрежа от нов тип. Накратко, 5G е тук и е много по-бърз от 4G – с уговорката, че все още е човек трябва да се намира на точното място, за да има достъп до такова покритие. 

Това е и първият въпрос, на който трябва да си отговорите, ако случайно се чудите дали да не инвестирате в 5G устройство. В България, например, няма търговски 5G мрежи, макар операторите вече да правят тестове. В близките около две години не се и очаква да заработят, включително заради липсата на честоти и други бюрократични неуредици. 

Бюджет 

Що се отнася до този въпрос, инвестицията в 5G телефон не е съвсем като регулярното подновяване на вече старото ви устройство, тъй като цените на този тип смартфони са чувствително по-високи. Първите 5G телефони, които производителите пуснаха през миналата година, бяха от премиум сериите им, които поначало са най-скъпите. Предложенията на Samsung и LG например струваха над 1000 долара. Алтернатива са моделите на Xioami, които се продават за около 700 долара. 

Разбира се, на хоризонта се появяват все повече 5G телефони, включително и от среден клас, а с увеличаване на предлагането ще паднат и цените. При все това, този тип устройства все още са рядкост и са скъпи. 

Употреба

Дори парите да не са проблем, същественият въпрос всъщност е за какво бихте използвали който и да било 5G телефон в момента. 53% от анкетирани 1800 IT и бизнес мениджъри заявяват, че 5G ще им позволи да правят много малко неща, които не биха могли да свършат с 4G, сочи доклад на Accenture. 

Предвид днешните потребности, 5G би могъл да предостави по-бързи скорости за теглене на филм. А благодарение на спецификите си – да ни помогне за безпроблемното водене на видео разговори, каквито в условията на COVID-19 действително станаха ежедневие. Може и да подпомогне геймърите и стрийминг потребителите. Накратко, толкова. 

Работата е там, че всъщност 5G ще е истински ефективен в автоматизацията на различни процеси в производството например, т.е. при разгръщането на Индустрия 4.0 и роботизираните фабрики. Новите мрежи ще отворят по-широко и пътя към виртуалната реалност, телемедицината и автономните превози. 

5G е нужен на икономиката и на държавите, които искат да са конкурентоспособни в контекста на вече течащата дигитализация. За масовия потребител днес обаче мрежите от ново поколение, респективно телефоните от ново поколение, си остават авангардна характеристика. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: потребление | смартфони | 5G | 5G телефон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини