Целият април става неработен в Русия, но заплати ще има

Ще продължат да работят аптеките и магазините

Снимка: БТА
17:34 02.04.2020
Руският президент Владимир Путин обяви удължаване на неработните дни в Русия до края на месец април, предаде ТАСС. Въпреки че няма да се работи, компаниите и държавата са длъжни да продължат да изплащат заплати.

"Пикът на епидемията в света все още не е преминал, включително и у нас. Във връзка с това реших да удължа почивните дни до края на месеца, тоест до 30 април включително", заяви държавният глава в обръщение към гражданите на страната.

Той специално отбеляза, че неработните дни ще преминат „със запазването на заплатите за служителите“.

Държавният глава благодари на всички, които спазват препоръките за превенция срещу заразата от Covid-19. Той подчерта, че пикът на епидемията в света и в Русия все още не е преминал.

Президентът определи споделената отговорност и взаимната подкрепа в ситуацията с коронавируса като изключително важна, тъй като помага за намаляване на рисковете.

Според Путин ситуацията с коронавируса в Москва все още не е овладяна. Той смята, че властите са успели да спечелят време за проактивни действия срещу болестта.

Държавният глава разпореди удължаване на неработните дни със запазването на заплатите, но не изключи възможността за намаляване на този период, ако ситуацията се промени към по-добро. Държавните институции, аптеките и магазините ще продължат да работят.

Запазването на работните места и доходите на гражданите дори в пандемия е абсолютен приоритет за властите, заяви държавният глава.

Путин обяви необходимостта от по-строги ограничения в редица региони. На местните власти ще бъдат дадени допълнителни правомощия как да въведат режим за борба с коронавируса.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | Владимир Путин | удължаване | епидемия | коронавирус | неработни дни