Турската лира е изненадващо стабилна

Курсът почти не реагира въпреки лихвените промени и критиките към Анкара по отношение на сондажите край Либия

Снимка: Public Domain Pictures
15:26 22.01.2020

Курсът на турската лира остава стабилен въпреки решението от миналия четвъртък на турската централна банка да понижи лихвите в страната. Пазарите засега не реагират и на критиките на Кипър спрямо югоизточната ни съседка, която бе обвинена в „пиратство“ заради сондажите си за природен газ край либийския бряг – води, за които Никозия твърди, че попадат в нейната изключителна икономическа зона.

Към 15 ч. българско време курсът на лирата се движеше с повишение от 0.13% спрямо долара и с 0.2% спрямо еврото. Така един долар се обменяше за 5.92 лири, а едно евро – за 6.56 лири.

Симин Демокан от Bloomberg Истанбул отбелязва, че капиталовите пазари в Турция се представят отлично, като местният индекс Borsa Istanbul се покачва за пети пореден ден, след като е достигнал рекордни върхове. Според него това се дължи донякъде на положителните настроения в световен план като цяло.

„Стойността на турската лира остава относително непроменена спрямо долара“, коментира Демокан и добавя, че турската валута е сред най-добре представящите се на развиващите се пазари извън Азия.

След като миналата седмица турската централна банка понижи основния си лихвен процент с 0.75 пр.п., променяйки бенчмарковата си едноседмична репо лихва от 12% на 11.25%, се очакваше инвеститорите да реагират негативно. На пръв поглед по-ниските лихви биха насърчили кредитирането, което от своя страна би увеличило дълговете на турските банки към чуждестранните им партньори.

Явно е отчетен обаче фактът, че това бе най-скромният фискален стимул на банката, откакто тя започна да отхлабва валутната си политика от месец юли насам. Този факт предполага, че паричните стимули все повече губят важност на фона на възстановяването на турската икономика от рецесията. Така явно инвеститорите имат по-голяма вяра в икономиката на югоизточната ни съседка и волатилността на турската лира, поне засега, е намаляла.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: евро | долар | Турция | лихви | турска лира | валутни курсове | лихвени проценти | курс на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини