Валери Симеонов: Комисията по хазарта е пробита

Зам.-председателят на парламента не мисли да изтегля промените в ресорния закон, с които се премахват частните лотарийни игри

Валери Симеонов: Комисията по хазарта е пробита

Снимка: Economic.bg / Красимир Свраков

5222 ~ 2 мин. четене

Публична тайна е, че Комисията по хазарта, поне така е общественото мнение, е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш. Това каза зам.-председателят на Народното събрание и вносител на последните промени в Закона за хазарта Валери Симеонов пред журналисти в парламента. Коментарът му е по повод днешната акция на прокуратурата, МВР и Държавната финансова инспекция в Комисията. Засега не е ясно за какви нарушения се търсят доказателства.

Председател на Комисията по хазарта (ДКХ) от края на април 2019 г. е Александър Георгиев. Той замени Мария Филипова, която оглавяваше ДКХ от началото на 2018 г. В момента 34-годишната Филипова е зам.-председател в КФН с ресор „Надзор на инвестиционната дейност“.

Друг отговорен фактор в Комисията по хазарта е главният секретар Мариян Попов, който от години стои на този пост. За няколко седмици, преди назначаването на Александър Георгиев, той беше изпълняващ длъжността председател на ДКХ. Финансовият министър обаче отказа да го остави на поста за постоянно, но го направи главен секретар.

Симеонов заяви днес, че няма да изтегля поправките си в Закона за хазарта, които забраняват на частни компании да осъществяват лотарийни игри. Според неговия законопроект само Държавният спортен тотализатор ще може да осъществява подобна дейност, което автоматично означава изхвърляне на „Националната лотария“ и „Лотария България“ от този бизнес.

Тази стъпка, която според Васил Божков представлява национализация, се подкрепя от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и спортния министър Красен Кралев. Според Горанов не бива да се говори за „национализация“, а за „монополизация“ на лотарийните игри, което по неговите думи е практика в Европа.

В интервю за „Свободна Европа“ от днес Васил Божков опроверга тези твърдения, като посочи, че никъде не са държавни лотариите. „Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би?“, попита реторично Божков в интервюто.

Валери Симеонов коментира и идеята за преструктурирането на Комисията по хазарта в Агенция по хазарта. Според него при създаването на изпълнителна агенция цялата отговорност ще падне върху държавата и институциите и тогава няма да има никакво размиване на отговорността.

На въпрос дали се притеснява, че ГЕРБ ще размислят и ще оттеглят подкрепата си, Симеонов каза: „Аз правя това, което трябва да направя и отговарям пред собствената си съвест. Колегите от ГЕРБ и от всички останали партии, включително и от БСП, също отговарят пред собствената си съвест“.

Коментари: 0