Управителят на БНБ: Икономиката и банките ни ще останат стабилни през 2020 г.

Димитър Радев очаква България да изпълни условията за ERM-II в рамките на следващата година

Снимка: БНБ
19:59 08.12.2019
Проблемите в световната търговия се отразяват на глобалния икономически растеж, който се забавя. В тази неблагоприятна външна среда българската икономика и българските банки се държат устойчиво. Те ще останат стабилни и през 2020 г. Това каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за Nova. 

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година“, изтъкна той и обърна внимание на кредитната активност, която е сред основните фактори за икономически растеж в България. А той „е един от най-високите в ЕС“, по думите на Радев. 

Той посочи, че показателите на банките се подобряват – рентабилността се увеличава, лошите кредити намаляват, а капиталова адекватност и ликвидност са над средните за ЕС. 

Прогнозата на правителството за ръст от 3-3.5% през 2020 г. Димитър Радев определи като „реалистична“. Според него неблагоприятната макроикономическа среда може и да даде отражение, но той ще остане „твърдо в рамките на 3% и дори повече“. 

Икономическият растеж не е свързан единствено с увеличаване на харченето, особено що се отнася до публичните разходи. „Те трябва да се харчат по-добре“, изтъкна управителят на БНБ и посочи като приоритетни сфери образованието и изследванията. От тази гледна точка бюджетната политика на правителството е правилна, смята той, като обърна обаче внимание на въпроса за отложената във времето възвращаемост. 

Банковата ни система е стабилна, а независимите външни проверки дават необходимата оценка, която да убеди у останалите в това. „Мисля, че трябва да убедим не толкова другите, а себе си, че разполагаме с експертизата, с дисциплината и здравия разум да движим напред системата в правилната посока“, коментира Димитър Радев. 

„Качеството на процеса е много по-важно от конкретната дата“, каза той по повод дългоочакваната покана към България за чакалнята на Еврозоната. „Очаквам тези условия (за влизане в ERM-II, бел.р.) да се изпълнят в рамките на следващата година“, добави Радев. 

Финансовият министър Владислав Горанов по-рано посочи като ориентировъчна дата средата на 2020 г. „Това също е реалистично“, смята Радев, но призова за фокус върху онова, което трябва да се направи, за да се отговори на условията. 

Според него приемането на еврото е стратегическа задача и тя трябва да бъде изпълнена. „Факт е, че и Еврозоната, и банковият съюз срещат проблеми, но по-добрият вариант за страната е да сме фактически активен участник в процеса, а не страничен наблюдател“, убеден е още Радев. 

Обръщайки внимание, че цените в България се влияят от външните, той посочи, че „сме в процес на конвергенция, т.е. и цените, и доходите ще се увеличават в посока на средните в ЕС. 

Сътресенията в световната търговия и Brexit са сред конфликтите, които може да окажат негативно влияние на икономиката. Въпреки това има и поводи за умерен оптимизъм и според Димитър Радев един такъв е дълго отлаганият от ЕЦБ стратегически преглед на паричната политика, 

„Това е изключително важно упражнение. Последно такава оценка е правена 2003 г. Очаква се това да даде отговори на много въпроси. Друга положителна новина е ангажиментът за конкретна дискусия по отношение на това, което трябва да се прави с поддържащия икономически растеж, мерки във фискалната политика и структурните политики”, обясни управителят на БНБ.

Според него „това дава повод за умерен оптимизъм, че ще започнем да получаваме отговори на най-сериозните теми, с които се сблъскваме в икономическия живот“. Друг въпрос, който е важно да бъде адресиран, е този за увеличаващия се публичен и частен световен дълг. 

„Глобалният дълг вече надвишава сериозно глобалния БВП и тези опасения имат своето основание“, посочи Димитър Радев. 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | БНБ | банкова система | ERM II | Димитър Радев | управител на БНБ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини