Volkswagen е обект на най-голямото колективно дело във Великобритания

В своя защита компанията твърди, че е искала да „подобри“ работата на системите за контрол на вредните емисии

Снимка: БТА
22:23 02.12.2019

Компанията Volkswagen е изправена пред едно от най-големите някога групови съдебни дела в Обединеното кралство, пише Bloomberg. Почти 100 хил. собственици на автомобили обвиняват автопроизводителя, че ги е заблудил, поставяйки софтуер за манипулиране на емисиите вредни газове. Така изглеждало, че дизеловите им коли покривали екологичните стандарти.

Адвокатите на ищците са внесли делото днес и първо трябва да докажат, че обвиненията могат да издържат пред съда. Необходимо е съдиите да проследят откритията на регулаторите, довели до изтеглянето на превозни средства от пазара, и да отсъдят, че софтуерът представлява средство за прикритие, което е забранено от европейското законодателство. След това делото ще бъде разглеждано от друг състав, който ще отсъди дали собствениците са загубили каквото и да било от покупката на превозните средства.

В своето опровержение пред съда VW настоява, че законът забранява единствено устройства, които понижават ефективността на системите за контрол на замърсяването, а не тези, които ги „подобряват“. Според адвокатите на шофьорите обаче този аргумент представлява злоупотреба с целите на закона.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | вредни емисии | Volkswagen | Обединено кралство | Фолксваген | замърсяващи газове | групово дело

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини