Втори звезден ден за Alibaba на борсата в Хонконг

Акциите на компанията отбелязаха близо 10% ръст след старта на търговията с тях

Снимка: БТА
11:11 27.11.2019
Акциите на китайската технологична компания Alibaba в Хонконг се радват на втори звезден ден на търговия, след като гигантът бе листнат на борсата там във вторник. В първия си ден те отбелязаха ръст от 6.6%, а в сряда – от още 2.99%. Така настоящата цена е с около 9.6% по-висока спрямо първоначалната (176 хонконгски долара, или 22.48 щатски долара), отбелязва CNBC. 

Обръщайки внимание на инвеститорския апетит, Джеймс Гериш, мениджър в инвестиционната фирма Shaw and Partners, споделя пред изданието, че гледа с интерес 10-процентното покачване през последните дни. Организацията, за която работи той, също притежава акции на Alibaba в международния си портфейл. 

„Мисля, че е естествено развитие за тази компания да се листне в Хонконг“, казва той.

Сегашното стъпване на Alibaba на борсата в Хонконг стана най-голямото публично предлагане в в света за тази година – с около 8 млрд. долара по-голямо от събраните от Uber средства през май. На хоризонта през декември обаче се задава дебютът на държавния саудитски гигант Saudi Aramco, който всички очакват с огромно нетърпение заради рекордните прогнози. 

Излизането на хонконгската борса на Alibaba сега се случва в сложен момент за полуавтономната област, където месеци наред недоволни граждани протестират с искане за повече демократични права. Заради нестабилността и ескалиращото насилие по улиците на града много инвеститори извръщат поглед, а икономиката на иначе проспериращия Хонконг страда. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | акции | цена | Хонконг | Alibaba | публична компания