ВТУ обучава локомотивни машинисти за Австрия

Завършилите получават европейско свидетелство за правоспособност

Снимка: ВТУ

Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ (ВТУ) в София започва обучение на машинисти за Австрия. Това става ясно от публикация на официалния сайт на университета. Висшето училище спешно набира кандидати за курсисти за локомотивни машинисти специално по поръчка на една от големите австрийски железопътни компании, чието име засега остава неизвестно.

Тази австрийска жп компания съвсем не случайно се обръща за съдействие към ВТУ. Славата на българските машинисти се носи в Австрия от няколко години – поне откакто у нас работи „Рейл Карго Кериър-България“ ЕООД, част от австрийската Rail Cargo Group.

Изискванията към кандидатите са да имат средно или висше техническо образование. С предимство се приемат мъже и жени, които вече са били обучавани по някаква специалност в областта на железопътния транспорт, а също и ако владеят в някаква степен немски език. Всички подали документи обаче трябва да имат готовност за постоянна работа в Австрия като локомотивен машинист и да имат желание да научат бързо езика на Стефан Цвайг и Райнер Мария Рилке.

Курсът е 4-месечен, с едновременно интензивно обучение по немски език и приключва за успешно издържалите изпитите с придобиване на правоспособност „Машинист на електрически локомотив“, издаване на българско „Свидетелство за правоспособност“ за управление на електрически локомотив, на базата на което ще бъде издадено и европейско свидетелство. Всички завършили курса и одобрени за работа в Австрия имат право на безплатно последващо обучение в родината на Моцарт.

Документи се подават до 20 декември, а курсът започва на 10 януари 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Тодор Каблешков | машинисти | ВТУ | обучение за машинисти | машинисти за Австрия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини