Японски милиардер ще раздаде $9 млн. на свои последователи в Twitter

Според него това е вид социален експеримент

Снимка: Twitter профил Юсаку Маезава
13:40 08.01.2020
Японският моден магнат Юсаку Маедзава раздава 9 милиона долара на своите последователи в Twitter. Акцията е определена от самия него като „социален експеримент“, за да се види дали плащането повишава тяхното щастие.

Маедзава ще раздаде 1 милион йени (9 000 долара) на 1000 последователи, избрани произволно от тези, които ретуитнат публикацията от 1 януари, като въздействието на парите ще бъде проследено чрез редовни проучвания.

„Това е сериозен социален експеримент“, заяви Маедзава в YouTube, добавяйки, че се надява да привлече интерес от учени и икономисти.

Маедзава, който ще бъде първият космически турист, който ще лети около Луната със SpaceX на Илон Мъск, е известен с това, че харчи много пари за спортни коли и произведения на изкуството, но също така има склонност да размишлява върху идеи като свят без пари, пише Ройтерс.

Той обвърза раздаването с идеята за безусловен базов доход.

Маедзава твърди, че „има пари и свободно време“ за извършване на плащанията, и затова чувства необходимостта да опита и да постави началото на по-голям дебат относно достойнствата на теорията в Япония.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пари | милиардер | Япония | Юсаку Маедзава