Google скъта 10 млрд. долара на Бермудските острови

Компанията е намалила почти наполовина платените данъци от дъщерни компании на технологичния гигант

09:48 10.12.2012

Технологичният гигант Google Inc е успял да избегне плащането на около 2 млрд. долара данъци в световен мащаб през 2011 г., чрез пренасочване на 9.8 млрд. долара от приходите си в компания на Бермудските острови. Това е почти двойно по-голям размер на пренасочените средства спрямо три години назад, съобщава Bloomberg.

Липсата на корпоративен данък в Бермуда помогна на Google да намали почти наполовина общата данъчна ставка за печалбата от дъщерни дружества в чужбина. Сумата, която най-голямата търсачка на планетата е пренасочила към островната държава е приблизително 80% от общата печалба преди облагане с данъци за 2011 г.

Увеличение на приходите на Google, които са насочени към Бермудските острови с цел избягване на плащането на корпоративен данък може да възмути властите в Европа и САЩ. Правителствата във Франция, Великобритания, Италия и Австралия проучват как точно Google избягва данъците, тъй като се стремят да увеличат приходите си по време на икономическата стагнация.

На изслушване миналия месец във Великобритания, членовете на местния парламент потърсиха обяснение защо се плащат по-малко данъци от Google, Amazon.com Inc. и Starbucks. Обединеното кралство е вторият най-голям пазар за Google и носи около 11% от продажбите на гиганта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | данъци | приходи | Бермудски острови

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини