В обяснителен режим

Естонският външен министър потвърди за записа, но не и за стрелбата

Някой се опитва да дискредитира новото украинско правителство чрез променен запис, казва Урмас Пает

Министърът на външните работи на Естония Урмас Пает излезе с извънреден брифинг относно скандалния запис на Службата за сигурност на Украйна (известна като СБУ), информира eстонската онлайн медия Postimees.

На записа той докладва на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън за посещението си в Киев. Също така споделя мнението на лекарите и представителите на Партията на регионите, че снайперистите на 20 февруари са стреляли на Майдана по двете страни на конфликта – и по мирните демонстранти, и по бойците от Беркут. И признава, че в обществото се говори за евентуалното наемане на снайперистите от страна на „някой от новото коалиционно правителство”.

Министърът макар и да потвърди автентичността на записа, не потвърждава думите си за връзката между опозицията и снайперистите, за които по-рано се твърдеше, че са наети от ексминистъра на вътрешните работи Захарченко и сина на Виктор Янукович. „Досадно е, че такива разговори стигат до онези, които не бива да ги чуват. Появиха се и променените версии на записа, целта на които – да се дискредитира украинското правителство. Аз говорих за това, че е имало различни версии за случващото се в Украйна”, поясни първият дипломат на Естония.

Той бе категоричен, че не е давал оценки нито за властите в Киев, нито за стрелбата в злополучния ден. „Аз изразих безспокойството за това, че ако разговорите започнат свой собствен живот, това може да влоши ситуацията в Украйна”, допълни още Урмас Пает.

„Вероятно, някой се опитва да използва за това да дискредитира новото правителство на Украйна. Аз категорически не съм съгласен с това. Извършените на Майдана престъпления изискват разследване, а виновните трябва да бъдат наказани”, категоричен е естонският външен министър.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Postimees.ee

Етикети: министърът на вътрешните работи Валентин Радев | Плена България | Plena Group

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини