Партии използват подписи без знанието на хората

Хората може да се оплачат в прокуратурата, но въпреки това при необходимата бройка политическите формации ще бъдат допуснати до избори

08:55 15.04.2014

Стотици българи откриха собствените си ЕГН-та и подписи, използвани в подписките, които са събирали партиите и коалициите, за да могат да получат регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите евроизбори. Вчера ЦИК пусна на сайта си платформа, на която всеки може да провери дали неговото ЕГН е използвано в подписката на някоя от политическите сили.

Според потърпевшите, става дума за измама и кражба на лични данни. 

„Оказа се, че съм се подписала за Националистически парии на България. Това е коалиция между партия „Свобода” и и „Либертас България”, разказа пред Нова тв потърпевшата Виктория Кътова. Тя беше категорична, че не е слагала подписа си под каквато и да е подписка за партия или коалиция.

Идентичен е случаят и на Ангел Пилев. Като гражданин той се е подписвал в подписка за предсрочни избори по време на протестите, но сега разбира, че подписът му е използван и за Българска националистическа патриотична партия.

ЦИК няма компетенцията да извършва проверка дали данните са действително дадени от лицето, или не. Органите, които следва да бъдат сезирани, са различни - Комисия за защита на личните данни и прокуратурата, обясни Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Ако бъде установено, че партии са минали бариерата с фалшиви подписи, тогава ЦИК ще вземе съответното решение спрямо тях, каза той, но не отговори конкретно на въпроса дали такива парти биха били отстранени от надпреварата на евроизборите.

Оказва се, че въпреки че дадена партия е използвала крадени данни и подписи, тя ще бъде допусната до избори, щом има необходимия брой.

Още от вчера, след като ЦИК пусна в сайта си възможността за проверка на ЕГН-то, стотици българи обявиха в социалните мрежи, че данните им са използвани без тяхно знание и съгласие. Бяха открити и фрапиращи случаи като използването от партии на комбинация на ЕГН 1111111111 и 2222222222, което според запознати не е действителен единен граждански номер.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: измами | подписи | преводачи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини