Дипломация

Вигенин осъди Москва на среща с украинския колега

Външният ни министър разговаря в Брюксел с новоназначения шеф на МВнР на Украйна Павло Климкин

Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин „осъди незаконните действия на Кремъл по отношение към Украйна”. Това съобщава украинското МВнР в прессъобщението за срещата между Вигенин и новоназначения му украински колега Павло Климкин, като нашето ведомство "забравя" да го спомене.

Разговорът между двамата дипломати се състоя в рамките на провеждащата се днес в Брюксел среща на министрите на външните работи на НАТО. Допълва се, че първият ни дипломат „потвърди подкрепата на България към усилията на украинските власти по стабилизиране на ситуацията и най-вече по мирния план на президента Петро Порошенко”.

„По време на срещата е обсъдено последно развитие на политическата ситуация в Украйна на фона на въоръжена агресия от страна на РФ”, гласи пресрелийза на украинското МВнР. Съобщава се също така, че бе обсъден и комплексът от въпроси за двустранно сътрудничество и взаимодействие в рамките на ЕС и НАТО. „Българската страна подкрепи подкрепата си към курса на Украйна към евроинтеграция и задълбочаването на партньорството й с НАТО”, поясняват от МВнР в Киев.

Интересното е, че българското външно ведомство очевидно "забрави" за подобни изявления на Вигенин по време на срещата, тъй като тонът на комюникето на МВнР у нас е много по-кротък. За "осъждане" на Москва от страна на нашия министър не се споменава и дума.

„Министър Климкин информира за ситуацията в Украйна и подчерта, че предвидените промени в конституцията ще дадат повече права на регионите, както и на различните общности, включително на етническите българи”, акцентират на темата за малцинствата у нас.

Пояснява се, че министрите се разбраха да продължат консултациите относно експертна помощ за българската диаспора в Украйна. Както и за „прилагането на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна”. Министрите обсъдиха и „актуални въпроси” в областта на енергийната сигурност, като не се пояснява по-конкретно дали става дума за опасността от прекъсване на газовите доставки през Украйна. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: МВнР - Украйна, МВнР - България

Етикети: МВнР | атентати | Форца Италия