Допълнителни помощи за производители на плодове и зеленчуци

Заявления се приемат от днес до 12 декември, съобщиха от МЗХ

12:08 05.12.2014
Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” взе решения за разпределянето на допълнителния ресурс от 5 милиона лева по de minimis, предоставен след актуализацията на бюджета. Така общият финансов ресурс за безвъзмездно подпомагане през 2014 г. нараства от 93 млн. на 98 млн. лева, съобщават от Министерство на земеделието и храните. 

2,2 млн. лева от допълнителните средства ще се предоставят за подпомагане в сектор „Плодове”, 2.2 млн. – за сектор „Растениевъдство” и 600 000 лева – за картофопроизводителите в България.

Указанията за предоставянето на помощта са изготвени и  вече утвърдени.  Документите се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие”.  Срокът за подаване на заявленията започва от 5 декември и е до 12 декември 2014 г. включително. 

Срокът за изплащане на средствата е до 19 декември 2014 г. 

За подпомагане ще могат да кандидатстват производители, отглеждащи съответния минимум площи, като изискването е за обработвани площи на всяка култура, а не на стопанство. Допустими са производители на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши и десертно грозде – съответно минимум 5 дка. 

За оранжерийно производство на зеленчуци минималната площ е 1 декар и се подпомагат производители на домати и краставици. За неоранжерийно произведени зеленчуци, се подпомага производство на минимум 5 дка за културите - домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле. Същата минимална площ от 5 дка се изисква и за производителите на картофи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: плодове | зеленчуци | МЗХ | ДФЗ | производители | подпомагане

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини