Google и SpaceX в съвместен сателитен проект

Интернет гигантът финансира иновативната компания

17:59 20.01.2015

Преди три дни Елън Мъск обяви, че един от приоритетите пред SpaceX ще бъде създаването на собствена сателитна интернет система, която ще бъде насочена към осигуряване на високоскоростен интернет, особено за необезпечената част от човечеството, разположена главно в развиващите се страни. По проекта вече активно работят около 50 инжинери, съобщава Forbes.

Това би поставило SpaceX в пряка конкуренция с OneWeb, които наскоро обявиха, че са получили финансиране от Virgin и Qualcomm, а също така и O3b, която в момента експлоатира 12 спътника, предоставящи достъп до високоскоростен интернет.

В доклад на известната технологична журналистка Джесика E. Лесин, която по-рано е работила за Wall Street Journal, се появи информация, според която SpaceX ще търси подкрепа за този сателитен проект, като последните данни за финансирането му добавят името на Google. Според отделен доклад на Wall Street Journal инвестицията на Google ще бъде в размер на 1 млрд. щатски долара, а пазарната капитализация на SpaceX се оценява цялостно на почти 10 млрд. долара.

Слуховете за ново финансиране на проекта на SpaceX витаят от месеци. В доклад на Quartz подобни информации стават публично достояние още през месец април миналата година, а в статия на TechCrunch, публикувана през август става ясно, че SpaceX са доволни от оценката си в размер на 10 млрд. щатски долара. Въпреки тези информации от компанията на Мъск тогава отричат да са търсили финансиране или оценка от такава величина.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Forbes.com

Етикети: Google | акции | проект | финансиране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини