Умора от "затягането на колани"

Гръцките журналисти и медии започнаха 24-часова стачка

Протестиращите срещу политиката на кабинета "Самарас" служители в сектора искат колективни трудови договори, изплащане на заплати и рестарт на обществената радио-телевизия

Служителите в гръцките меди излизат на протест. От тази сутрин те са в общонационална 24-часова стачка заради политиката на правителството на Андонис Самарас. Акцията на журналистически организации в южната ни съседка започна в 06.00 часа местно време и ще продължи до 06.00 часа в четвъртък, на 27 ноември, информира руската агенция ТАСС.

Освен това, вестниците, радиата и телевизиите няма да работят от 11.00 часа до 14.00 часа на 27 ноември, за „да могат всички служители в медиите да се участват в планираните за този ден демонстрации в рамките на всеобщата стачка на държавните служители в Гърция“. Изключение ще бъдат кореспондентите и техническият персонал, задействани в отразяването на демонстрациите в цялата страна.

Сред исканията на журналистите са въвеждане на задължителни колективни трудови договори и забрана за индивидуални договори. Както е известно, такива няма от журналистическите организации в България или Румъния, където само мощните работнически синдикати, като тези на държавните железници, са се погрижили отдавна за своите членове в това отношение.

Сред неотложните искания на гръцките сътрудници на медийните организации са също така изплащането на забавените заплати на всички служители, както и възстановяване на работата на закритата през юни 2013 г. заради "затягането на колани" обществена медия - Гръцката радио-телевизионна корпорация (ЕPT).
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: ТАСС

Етикети: Гърция | Андонис Самарас | стачка | медии | журналисти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини