Électricité de France спря вноса на руските въглища

Френският енергиен гигант анулира 6-годишен договор за доставки на над 11 млн. тона

Френската енергийна компания Électricité de France (EDF) Trading се отказва от руските въглища заради санкциите на Европейския съюз (ЕС), информира американската специализирана агенция Platts.

EDFTradingсе отказва от доставките на «Въглищна компания Заречная», която е в ТОП 5 на най-големите руски износители на това традиционно гориво. «Една или няколо партии на въглища не бяха приети о французите», разкрива Platts.

Пояснява се, че търговското отделение на «Въглищна компания Заречная» CCZ Trade SA се базира в швейцарския град Лугано. Компанията подписа още през февруари 2013 г. 6-годишен договор с EDF Trading за доставка на 11,2 млн. тона термични въглища.

Цените на спот пазарите за тези въглища в Европа съществено се повишиха на фона на опасенията от санкциите на ЕС срещу Москва, които се ожесточават заради конфликта в Украйна.  Европейските трейдъри обаче не видят проблем в случай на сериозно ограничаване на износа от Русия, тъй като «по света няма недостиг на въглища, и най-вероятно при лимитирани руски доставки, въглищата ще идват от други производители».

За първото тримесечие на 2014 г. страните членки на ЕС са внесли общо 10,2 млн. тоба руски термични въглища, което прави ръст от 9% в сравнение с аналогичния период на предходната година.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Platts

Етикети: Русия | внос | санкции | въглища | EDF | доставки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини