Дания все по-близо до Европейския банков съюз

Основните политически сили и най-големите банки подкрепят бъдещата цел

Дания е все по-близо към присъединяването си към Европейския банков съюз. Това се случва, след като през седмицата правителството съобщи, че подкрепя стъпката, и получи одобрение от основната опозиционна политическа партия, която най-вероятно ще спечели изборите, насрочени за по-късно тази година, предаде Reuters.

Дания би могла да бъде първата страна извън еврозоната, чийто банков сектор може да бъде надзираван от Европейската централна банка (ЕЦБ). Това би защитило датските банки, но от друга страна те ще трябва да се съобразяват с регулации, съставени далеч от Копенхаген.

В доклад на Министерството на правосъдието на Дания се посочва, че членството в банковия съюз няма да доведе до отказ от суверенитет. Това означава, че скандинавската държава може да продължи с плана без да провежда референдум по въпроса.

„Дания иска да стане член на банковия съюз, когато се посрещнат определени условия. Получихме позитивни сигнали от страна на Европейската комисия, че Дания може да участва в преговорите по присъединяване“, коментира министърът на икономиката Мортен Остергард.

Едно от основните условия на Дания е Брюксел да отсъди, че ипотечните облигации ще се считат за високоликвидни активи, които банките да използват като буфер срещу пазарни шокове без допълнителна помощ.

Още от миналата година ЕК обмисля дали датските ипотечни облигации, чийто пазар е вторият по големина в Европейския съюз, се вписват в категорията, но все още няма финално решение.

Положителният доклад на правителството идва няколко месеца, след като Централната банка на Дания призова възможно най-скоро страната да се присъедини, за да се запознае по-рано с регулациите, които все още се донастройват.

Предоставяйки надзорните правомощия за своите банки на ЕЦБ, Дания ще изгуби голяма част от автономията си по отношение на контрола и преобразуването на финансовата система, посочва още Reuters.

Решението за членство трябва да вземе парламентът. Най-логично е това да се случи след лятото и след парламентарните избори, които дясноцентристките либерали най-вероятно ще спечелят. Партията вече заяви, че подкрепя идеята.

Двете най-големи банки, опериращи в Дания Danske и Nordea също заявиха подкрепа за банковата интеграция, докато третата по големина Jyske сякаш е против.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: активи | банков съюз | парламентарни избори | регулации | подкрепа | присъединяване | въздушно нападение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини