Гърция представя болезнен проектобюджет

Плановете са за 0,25% първичен дефицит за 2015 г. и излишък от 0,5% за 2016 г.

Гърция ще представи болезнения проектобюджет за 2016 г. с цел да удовлетвори международните кредитори, предвиждайки, че икономиката й ще остане в рецесия през следващата година, преди да се върне към растежа през 2017 г., в съответствие с оценките на кредиторите, пише Ekathimerini. 

След 7 месеца напрегнати преговори с ЕК, ЕЦБ и МВФ, през юли Атина се съгласи да приложи съкращения на разходите и икономически реформи в замяна на нов спасителен пакет от 86 млрд. евро, който да задържи страната в еврозоната, но при строг надзор.

Въпреки че членове на правителството са изразили оптимизъм, че рецесията през тази година ще бъде по-лека от предвидената в спасителната програма, благодарение на увеличените приходи от туризъм и по-силните от очакваното данни за първото полугодие, всяка промяна в икономическите прогнози ще се забави.

Икономиката на затъналата в дългове държава официално се очаква да се свие с 2,3% през тази година и с 0,5 на сто през 2016 г. Държавният дълг се очаква да достигне 196% от БВП през 2015 г. и 201% през следващата, включително новите заеми.

„Основните цели на проектобюджета няма да се различават от прогнозите в спасителния план”, заяви пред Reuters източник от министерството на финансите.

„Нашата прогноза е за по-лека рецесия през тази година и това може да бъде отразено в окончателния вариант на бюджета, който ще бъде внесен в Парламента през ноември след първия преглед на новата програма”, добавя той.

Спасителният план предвижда 0,25% първичен дефицит за 2015 г. преди обслужването на дълга и излишък от 0,5% през следващата година. По силата на сделката през август Гърция има за цел да постигне първичен годишен излишък от 3,5% от 2018 г.

Атина иска да приключи първия преглед на спасителния план и да рекапитализира банките си възможно най-скоро. Това ще й позволи да започне преговори с правителствата от еврозоната за облекчаване на дълга, с надеждата да привлече обратно инвеститори и в крайна сметка да си възвърне достъпа до пазарите, заяви премиерът Алексис Ципрас пред депутатите в събота.       
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | кредитори | спасителен план | дефицит | банки | бюджет | излишък | реформи | жестока

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини