Италия обвинява Bank of China в пране на пари

Има съмнения за връзка на банката с китайската мафия

20:50 22.06.2015

Представители на италианската прокуратура възнамеряват да предявят обвинения за пране на пари към филиала на Bank of China в Милано, а също и към 297 физически лица, свързани с нея, предаде ВВС. 

Повечето от хората са китайци, а между тях има и четирима висши мениджъри от банката. Според прокуратурата във Флоренция, около 4,5 млрд. евро са били преведени от италиански в китайски сметки. Средствата са заработени чрез проституция, печатане на фалшиви пари, укриване на данъци и трудова експлоатация.

Според следователите повече от половината от сумата е прехвърлена между 2007 и 2010 г. Твърди се, че от направените трансфери една от най-големите банки в Китай е получила комисионни в размер на 758 хил. евро. Става въпрос за милиони трансакции под 2000 евро, което е регламентираната граница за проверки за пране на пари. По-късно прагът бе свален на 1000 евро.

Съдия ще реши дали китайската банка и 297-те физически лица ще бъдат изправени пред съда. Засега нито банката, нито китайското правителство са коментирали казуса.

Прането на пари е увеличило икономическия капацитет на структурите на китайската мафия, специализирани в областта на нелегалната емиграция.

През декември 2013 г. бе хвърлена светлина върху трудовите условия на китайски имигранти в Италия след като 7 от тях загинаха в текстилна фабрика в Прато, близо до Флоренция. Областният управител на Тоскана заяви, че някои фабрики са пряко свързани с китайската организирана престъпност.    
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | измами | проверки | мафия | пране на пари | обвинения | Роберт Калиняк | комунални услуги

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини