Над 40% от електроенергията ни се търгува на свободния пазар

През 2014 г. на свободния пазар са регистрирани 2771 нови потребители

Снимка: БГНЕС
10:08 05.07.2015

В България има 4,99 млн. потребители на ток, от които около 0,1% са сменили доставчика си до момента. Това са предимно стопански клиенти, присъединени на високо и средно напрежение, които потребяват около 40% от енергията на вътрешния пазар. 

През 2014 г. на свободния пазар са регистрирани 2771 нови потребители. Към май тази година общият им брой по данни на ЕСО ЕАД е 5917. Този ръст се дължи и на регистрацията на пазара на все повече стопански клиенти с обекти на ниско напрежение. 

За второто тримесечие на годината се отчита спад в цените по предложения за доставка на свободния пазар. Индивидуалните цени варират значително според размера на консумацията, профила на потребление и условията на доставка. През следващите две години се очаква около 10% от общо 586 хил. небитови потребители с обекти на ниско напрежение да сменят доставчика си за първи път, привлечени от по-ниските цени на свободния пазар спрямо тези на регулиран. Тази група клиенти консумира около 25% от ел. енергията у нас.

По данни на КЕВР броят на битовите клиенти в страната е 4,4 млн, като делът на тази група от общото потребление е 38%. Тези клиенти също имат право да сменят доставчика си, но масовата им миграция не се очаква преди 2016 г, тъй като процедурата по смяна на доставчик е все още прекалено сложна, а и крайната цената на регулиран пазар за тях към момента е по-ниска от тази на свободния.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: energienpazar.bg

Етикети: електроенергия | скоба | StandartPoors