Потенциален \"грекзит\" на Гърция би изпратил ужасен сигнал

Щайнмайер предупреди за последиците за ЕС от потенциалното излизане на Гърция от еврозоната

Потенциален \

Снимка: БГНЕС

Евентуален "грекзит" или излизане на Гърция от еврозоната, би изпратил ужасен сигнал, заяви в интервю за вестник "Тагесшпигел" германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

Пред изданието той също така изрази опасения за авторитета на Европа в случай на подобен развой и разкритикува гръцкото правителство. Щайнмайер предупреди за последиците за Европейския съюз от потенциалнотоизлизане на Гърция от еврозоната.

"Дори да съумеем да се справим с подобно развитие във финансово-политически и валутно-политически план, евентуален грекзит би изпратил ужасен сигнал към страните извън ЕС", смята германският министър.

По думите му Китай, Индия и САЩ наблюдаватвнимателно дали европейците ще овладеят тази криза или ще се провалят в предизвикателството. Според германския министър при евентуален "грекзит" "Европа ще загуби от авторитета си и от доверието към себе си в някои части на света".

В интервюто Щайнмайер критикува остро гръцкото правителство. По думите му "със смесица от неопитност, идеология и радикална реторика" то е вкарало преговорите с кредиторите в задънена улица.

Според Щайнмайер е било пренебрегнато "за съжаление какво значи подобен курс за хората в Гърция". Германският министър изрази мнение, че при евентуален отрицателен вот на днешния референдум в никакъв случай няма да стане по-лесно да се постигне компромис, а тъкмо напротив.

 Щайнмайер заяви, че Гърция трябва да намери заедно с партньорите си изход от тежката ситуация, "който да не поставя прекалени изисквания към Европа и страните членки на еврозоната".

Коментари: 0