Президентът награди "бащата" на "ин витро" техниката у нас

Отличени бяха и посланикът на Виетнам и други български учени

14:00 21.10.2015

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 за заслуги за развитието на българската и световната наука в областта на медицината президентът удостои с орден „Стара планина“ първа степен проф. д-р Илия Ватев, който още през 1987 г. за първи път у нас успешно прилага техниката „ин витро“. Той е основател и дългогодишен ръководител на първата в България лаборатория за „ин витро“ оплождане и експериментална ембриология при Медицинския университет – София.

На церемония на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ първа степен извънредния и пълномощен посланик на Социалистическа република Виетнам в Република България Ле Дък Лиу, за заслуги за развитието на българо-виетнамските отношения.


С орден „Стара планина“ първа степен отличен бе и проф. д-р Петър Симеонов, който посвещава усилия в сферата на бъбречната трансплантация. Той активно участва и в кампании, популяризиращи донорството, и всеотдайно предава своя богат професионален опит на поколения нови специалисти. Повече от 20 години проф. д-р Петър Симеонов преподава в катедрата по Урология на „Александровска“ болница.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава отличи акад. Дочи Ексерова, за заслуги за развитието на колоидната наука. Нейните постижения са в сферата на разработката и приложението на нови  изследователски методи и научна апаратура. Акад. Ексерова е с водещ принос за развитието на българската колоидхимична школа.

Бъдещето принадлежи на учените и образованите млади хора, които ще прокарат пътя на всяка държава, коментира президентът Плевнелиев. По думите му в днешния свят на предизвикателства решенията на много от обществените и икономическите проблеми се крият преди всичко в знанието и технологиите. „Бъдещето принадлежи на онези нации, които, стъпвайки на традициите, не се страхуват да преодоляват границите на познанието. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който удостои с висши държавни отличия учени и практици с принос в областта на медицинската наука”, заяви той.

Росен Плевнелиев посочи, че с работата си отличените са доказали как в България се прави наука на световно ниво и страната ни може да върви в крачка с най-добрите практики и да прокарва пътя на световните иновации. „Така ние, българите, ще получим уважение заради своите знания и талант“, заяви президентът. „Смятам за изключително важно да отличаваме личностите – учени и практици – благодарение на които България заема достойно и конкурентно място в международната научна общност“, допълни държавният глава.

„Нациите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени, от поколения млади, образовани, интелигентни хора, които ще прокарат пътя на всяка държава. България може да успее в този динамичен свят единствено с качествено образование, с инвестиции в науката и таланта на българите“, каза още президентът Плевнелиев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Стара планина | президент | награждаване | туристическа атракция | гларус Руси | виртуален гид