Продажбите на дрони у нас са нараснали петкратно за година

Те ще станат незаменима част от ежедневието ни, казва Тодор Лозанов главен мениджър на Copter.bg

С напредването на технологиите, дроните стават все по-универсални. Могат да наблюдават и охраняват обширни пространства, да снабдяват с храни и медикаменти селища и райони, откъснати от света след бедствия или пък да преследват други летящи обекти. В последните години летящите роботи намират приложение и в много цивилни дейности. Поради което все повече инвеститори насочват капиталите си тъкмо в този бранш. 

В момента няма по-бурно развиващ се сектор в авиационната индустрия от дроните. Доклад на американската Teal Group прогнозира, че до десет години този бизнес се стигне обеми от около 94-95 милиарда долара. 

За българския пазар на дрони и за развитието на технологиите в тази сфера , Economic.bg разговаря с Тодор Лозанов - главен мениджър на Copter.bg
Г-н Лозанов, с какво се занимава компанията Ви и каква дейност извършва сайта Copter.bg ? 
 
В Copter.bg се занимаваме с внос, дистрибуция, сервиз и обучение на висококачествени безпилотни летящи устройства, наречени дрони. Предлагаме широка гама продукти, както готови за употреба, така и „отворени системи“ – дрони, които може да се модифицират по желание на клиента. В Copter.bg предлагаме лизинг на дронове от различни компании. Нашата цел е да предоставим достъпност, информираност и лекота на употреба на иновативните устройства на широкия потребител. Copter.bg сме единствените, които предлагат застраховка „КАСКО” и „Гражданска отговорност” на дронове. 
 
- Занимавате се с внос на дрони от чужбина, с кои марки работите? 

Ние сме основни представители на марката DJI за България и сред най-големите в Европейската общност. Тя е лидер в производството на любителски и професионални дрони, системи за заснемане на видеопродукции и хоби устройства с пазарен дял над 75% на световно ниво. Именно затова се спряхме на DJI. Предлагаме също марките Flytrex и RCTimer. 
 
- Работите ли с големи корпоративни клиенти? 
 
Да, работим с големи корпоративни клиенти, естествено, и с основните компании в областта на кинематографията. 
 
- Има ли интерес  към дроните на българския пазар?  

Определено има засилен интерес, който нарасна многократно. Продажбите на дрони през 2015 г. спрямо 2014 г. се увеличиха около 5 пъти. Областта на приложение на дроните непрекъснато се разширява.

- За какви цели се използват най-често дроните?

Основното приложение на дроните е видеозаснемане от въздуха, охрана, наблюдение на отдалечени и недостъпни места, рекламна цел, пренос на леки товари и хоби. Клиентите ни предимно закупуват дрони за заснемане на събития, обекти и пълнометражни филми. 


 
- Какви видове системи и конфигурации на летящи платформи предлагате? 
 
Предлагаме по няколко класа любителски, среден клас и професионални системи, както и т.нар. „отворени системи”. 
 
- Работите ли на чуждестранни пазари? В кои държави има интерес към тази индустрия? 

Работим на територията на Европейската общност, както и с държави, които не са членки на ЕС. За тези, които не са от ЕС предлагаме „Tax Free” фактура, с която могат да си възвърнат около 75% от данък ДДС. Засилен интерес има от страна на всички държави в Европа.⦁ Предлагате ли обучение на начинаещи пилоти?Предлагаме обучение естествено.  Тази година проведохме 5 семинара за обучение на начинаещи пилоти. Също така по желание на клиента предлагаме индивидуално обучение. 
 
- Доколко безопасна е употребата на дрони и какви са мерките за сигурност? 
 
Дроните, които продаваме, са усъвършенствани и всеки може да ги използва безопасно, стига да спазва мерките за сигурност. За разлика от общо разпространените продукти, тези на DJI имат много добър софтуер, GPS координация и още много системи за сигурност. При покупката на дрон, клиентът е инструктиран от наш консултант как да използва безпилотното устройство без да навреди на никого и, естествено, да предпази и самия дрон. Една кратка инструкция от нашия екип е достатъчна да подготви всеки начинаещ бъдещ пилот. 
 
- Какви са бъдещите ви виждания за развитието на дроните? 
 
Засилен интерес към дроните има във всяко кътче на света, както и приложението им е всеобхватно. Те могат да се използват за всякакви цели, а развитието и усъвършенстването им след всяка изминала година е драстично спрямо предходната. Само за една година обхватът на работа на дроните се повиши от 500 на 3000 метра, видео предаването премина от аналогово в цифрово, а стабилността и точността на полет се повиши многократно. Скоро очакваме да разполагаме с дрони с обхват до 12 км. Това е един от най-бързо променящите се продукти на пазара. Употребата на дрони е едва в своето начало и те определено ще станат незаменима част от ежедневието ни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: експорт | фермерски храни | данък върху доходите | обмяна на валути | киберхигиена