Вдигат заплатите в средното образование

Увеличението е от октомври, предстои да се реши с колко

Снимка: архив БГНЕС
13:39 01.09.2015
Заплатите на заетите в средното образование ще бъдат увеличени от октомври. Това съобщи в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров, предава БГНЕС. 

Синдикалният лидер обясни, че вчера късно вечерта е имал среща с финансовия министър. „Получихме уверение на финансовия министър за допълнително финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, с което ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие, т.е от месец октомври насетне. Вие знаете , че това беше една битка наша през последните месеци да докажем, че има нужда, но има и възможност бюджета да отдели не само за МИГ-овете да ги ремонтираме, сигурно са важни - не казвам това, чухме, че премиерът има афинитет и готовност да даде средства, но и да даде за големите системи, там където има недофинансиране, където очакваме заплатите да растат нагоре. Подобна стъпка ще искаме и на местно ниво“, каза Димитров.

Засега има два варианта за увеличението на заплатите – между 7 и 8 процента, ако се разпределят поравно между целия персонал, и около 10 процента, ако касаят само преподавателите. Това ще зависи от механизма, който предстои да бъде договорен през следващите две седмици с Министерството на образованието и Синдиката на българските учители.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пламен Димитров | КНСБ | заплати | увеличение | ЗЗК