Монсанто – чудото на Португалия (галерия)

Селото е изградено между огромни каменни блокове

21:07 14.06.2016
Монсанто е селце в Португалия, разположено на планински склон в югоизточната част на Сера Естрела и е запазило уникалния си архитектурен облик от Средновековието. 



Състои се от няколко махали, пръснати по възвишенията и в подножието на хълма – разположение, разкриващо живописна гледка към равнината и свидетелстващо за движението на населението към ниските райони на областта.



Селото е изградено между огромни каменни блокове. Къщите са сякаш притиснати от канарите и често са покрити с мъх. Когато се разхождаш по тесните улички, те като вени прерязват селото и лъкатушейки достигат до останките на древен тамплиерски замък, изграден през 12 век – 1165 година.


Доказателства за това твърдение са намерените артефакти от времето на римската окупация, от вестготите и нашествията на арабите.



Вече повече от век външният облик на селото не е променян. От 1938 година Монсанто е прието да се нарича „най-португалското село в Португалия”. Оттогава действа и закон, който категорично забранява да се строят нови сгради в селото, което би променило средновековната визия на селището. То е превърнато в архитектурен резерват.



За да стигнат до Монсанто, туристите трябва да наемат кола от съседните градове. Градски транспорт в селото няма. Но това не притеснява хилядите дошли да се насладят на каменната архитектура, уникалната атмосфера и прекрасните гледки на Монсанто.



След най-атрактивните забележителности са каменният кръст на Сан Салвадор, двата фонтана и Площадът на милостта. Там се намира и величествената часовникова кула – камбанария, Църквата на милостта и Стълбът на позора.





Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | Португалия | туристи | посещение | Патрис Мотсепе | концесионен договор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини