Строят нов завод за строителни смеси край Пловдив

Предприятието разкрива 100 нови работни места

18:30 11.02.2016

Първа копка на нов завод в „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) направиха днес кметът на община „Марица” Димитър Иванов и Александър Палчев, собственик на EURO MIX. Модерната фабрика на българският лидер в производството на сухи строителни смеси ще бъде изградена в землището на село Царацово. Изпълнител на обекта е фирма „Сиенит“, дивелъпър на ТИЗ, проектант е „Архитектурно дизайнерско студио“ с ръководител арх. Георги Стоянов, носител на приза „Архитект на 2011 г." на вестник „Строителство имоти".

Кметът Димитър Иванов приветства инвеститора и изрази задоволството си, че наред с многото международни компании, все по често родни производители избират индустриална зона „Марица“, част от ТИЗ.

Предприятието ще бъде с 5000 кв.м. разгъната площ, а стойността на инвестицията в сграден фонд е почти 5 милиона лева. Свръхмодерни машини за над 15 милиона лева ще осигурят разкриването на нови сто работни места.

Стартът на нов завод в „Тракия икономическа зона“ именно днес дойде като потвърждение на съобщената от Стефан Стоянов информация, че ТИЗ в момента е в топ 3 на Югоизточна Европа по интерес и навлизане на нови чуждестранни инвестиции. Това заместник-кметът на Пловдив обяви при откриването на днешната конференция „Подпомагане на малкия и среден бизнес през 2016 г.“, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия /ИАНМСП/.

Още една добра новина научи аудиторията от близо 200 представители на малкия и среден бизнес. Инж. Емил Янков от „Тракия икономическа зона“ съобщи, че „Логистика Марица", която развива зона „Марица“, част от ТИЗ, предлага вече завършена комплексна услуга – освен индустриален терен и строителство, добавя и нова опция: финансиране на инвестицията при преференциални условия от Сосиете Женерал Експресбанк. Това ще е от изключителна полза особено за малките и средни фирми.

В тяхна полза ще работи и разкритото в Пловдив регионално звено на ИАНМСП, обяви Никола Стоянов, зам.-изпълнителен директор на Агенцията. Той съобщи и една не толкова добра новина. От тази година ИАНМСП въвежда 20% самофинансиране на фирмите при участия на изложения, панаири и търговски мисии в чужбина и страната. Досега държавата финансираше на сто процента участниците в организираните от Агенцията форуми, но много от компаниите са използвали тази преференцията и са пътували навън само като туристи.

Заместник-областният управител Владимир Маринов подчерта, че регионът има огромен потенциал не само в индустрията, но и в селското стопанство – Пловдивско е номер 1 в страната по регистрирани агропроизводители.

Изключителен интерес сред аудиторията предизвика и презентацията на консултанта на ИАНМСП Александър Джоганов, който обясни какво е startup бизнес и какви са възможностите за неговото финансиране. Всъщност всяка иновативна идея може да бъде реализирана с помощта на т.нар. бизнес ангели и акселератори, които влагат пари във всяко начинание, стига то да е перспективно. В света вече има излишък на финансови средства и се търсят проекти за финансиране. В България, само през миналата година, са реализирани 30 такива проекта, които вече са на световния пазар, но медиите не знайно защо не се интересуват от тях.

Станислав Ангелов, главен директор на главна дирекция „Развитие на малките и средни предприятия“ в ИАНМСП разясни как да се кандидатства с проекти по Национален иновационен фонд.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пловдив | WWF | WeChat Pay | скок на акциите | работа в Естония | Career Hunt

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини