10 църкви в София, които трябва да посетите

Всяка една е уникална със своята история и архитектура

Снимка: Стоян Йотов

1. "Св. Петка Самарджийска"


Църквата „Света Петка Самарджийска“ се намира в центъра на София , в близост до катедралата „Света Неделя“. Тя представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Под нея лежи древно култуво място, където са открити стари римски гробници.

2. Храм-ротонда "Св. вмчк. Георги"


Църквата, наречена Георги Победоносец, се намира във вътрешния двор между сградите на София хотел Балкан и Президентството . Храмът се смята за най-старата запазена сграда в града, построена по времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.

3. Храм "Св. Неделя"


Църквата „Света Неделя“ е катедрала на Софийската митрополия. Тя заема мястото на стария площад Коручешме, който се славел със свой извор. Днес площадът се нарича „Света Неделя“.

4. Църква "Свети Седмочисленици"


„Свети Седмочисленици“ е българска православна църква, разположена в градинката между улиците „Цар Иван Шишман“, „Граф Игнатиев“, „6-ти септември“ и „Генерал Паренсов“. Построена е през 1528 г. като джамия по заповед на султан Сюлейман Великолепни.

5. Руската църква "Св. Николай Чудотворец"


Руската църква е сред най-емблематичните сгради в София. Строежът й започва още през 19-и век, но е осветена през 1914 г. в навечерието на Първата световна война. Храмът е изграден в традициите на руската архитектура от 19 век – с не-осевото разположение на входа, спрямо олтара. Входът е откъм южната страна, а олтарът сочи на изток – двата елемента образуват прав ъгъл.

6. Храм "Света София"


Църквата е построена върху няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни. Храмът представлява кръстокуполна базилика с нартекс, три кораба и тристенна апсида. През II век на мястото му е имало римски театър, с през следващите векове са издигнати последователно няколко храма.

7. Храм – паметник "Св. Александър Невски"


През 1955 г. храмът е обявен за паметник на културата с национално значение. „Александър Невски“ е катедрален храм на българския патриарх. Архитектурата му е изключително интересна – с множество куполи, подкуполи и малки цилиндрични съдове и ясно изразен централен купол. Камбанарията на храма е висока 53 метра и има 12 камбани, донесени от Москва. Най-голямата тежи близо 12 тона, а най-малката – 10 кг. Общото тегло на всичките е 23 тона.

8. Католическата църква "Свети Йосиф"


Това е най-големият католически храм в България. Той се намира в центъра на София, в близост до площад „Света Неделя“. Сградата впечатлява с размерите си  - дълга е 23 метра, широка – 15 метра и висока – 19 метра. Камбанарията е висока 33 м.

9. Румънска православна църква "Света Троица"


„Света Троица“, известна като Румънската църква, е храм на Румънската православна църква в София. Сградата се намира на ул. „Княз Борис I” и е построена през 1908 г. Архитектурата на храма е в Брънковенски (румънски) стил от 18 век. По време на бомбандировките през 1944 г. централният купол е разрушен, но през 1948 г. е възстановен и реставриран.

10. Софийска Синагога


Построена е през 1909 г. по проект на известния австрийски архитект Фридрих Грюнагер. Намира се на ул. „Екзарх Йосиф“, непосредствено до Халите, Женския пазар и ул. „Пиротска“.  Софийската Синагога е най-голямата на Балканския полуостров  и трета по големина в Европа след тази в Будапеща и Амстердам. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | църкви | фонтан

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини