Великобритания реже социалните придобивки при Brexit

Лондон екстрадира безработните имигранти, дава социални помощи само на изрядните данъкоплатци

Британският премиер Дейвид Камерън предупреждава, че Великобритания ще се изправи пред „десетилетие на несигурност“, ако излезе от ЕС. Той заяви, че страната ще има много по-силна позиция в съюза, ако избере да остане на референдума на 23 юни.

Нито една друга държава не е успявала да предоговори условията си за членство, посочи той пред BBC.

Камерън заяви още, че пенсиите и разходите за здравеопазване във Великобритания може да пострадат, ако британците гласуват за излизане от ЕС. Според него ежегодните увеличения на пенсиите, безплатните телевизионни такси и карти за градски транспорт могат да бъдат отменени, за да се запълни дупката в публичните финанси, която би се отворила в случай на Brexit.

11 дни преди референдума Камерън заяви, че правителството има механизми, с които да контролира миграционния поток, дори страната да остане членка на съюза.

Именно проблемът с мигрантите е сред водещите аргументи на настояващите за напускане на ЕС. Имигрантите вече ще имат срок от 6 месеца, за да си намерят работа във Великобритания, а ако не успеят дотогава, може да бъдат екстрадирани. Помощи пък ще получават само тези, които са плащали данъци в страната в продължение на поне 4 години.

Великобритания може да прекара 7 г. с неопределени отношения с Европейския съюз при евентуален Brexit, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от в. Guardian.

Той коментира, че влизането в сила на ново споразумение с ЕС може да отнеме много дълго време, дори преговорите за него да приключат за 2 години, както се надяват активистите за излизане от съюза.

„Всяка отделна държава от 27-те, както и Европейският парламент, ще трябва да одобрят цялостния резултат. Това ще отнеме поне 5 г. и се боя, че няма гаранция за успех“, твърди той в интервю за германския в. Bild.

Европейските държави ще настояват за „бърз развод“ с Обединеното кралство, ако се стигне до там. Лисабонският договор предвижда 2-годишен срок за евентуално напускане на ЕС и Брюксел няма желание да го удължава.

Според законите на ЕС преговорите може да бъдат удължени с единодушен вот от всички държави членки, но източниците на Reuters твърдят, че съюзът ще предпочете да финализира формалното излизане на Лондон и едва след това да обсъди бъдещите отношения между двете страни.

На практика това означава, че Великобритания може да изгуби преференциалните си връзки с най-големия си бизнес партньор за неопределено време.

Защитниците на напускането на ЕС твърдят, че Лондон може да си осигури специален статут и да запази достъпа си до общия пазар, дори и формално да напусне съюза.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | ЕС | Дейвид Камерън | референдум | публични финанси | споразумение | преразпределение | NextRadio | кредитор на БДЖ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини