13 държави с най-добрия баланс на работа и свободно време за чужди работници

Сред тях има дори страни от Централна Европа

Снимка: Pixabay
20:17 06.02.2017

Да постигнат добър баланс на работа и свободно време е топ приоритет за повечето работещи хора. Има държави, където в това отношение условията са значително по-добри, отколкото в други страни.

Изследване на InterNations, най-голямата мрежа на работещи в чужбина специалисти, подрежда най-добрите държави според 43 различни критерия.

Според проучването, въпреки че няма пряка връзка между дългите работни часове и незадоволеността от работата, възможно е понякога това да оказва влияние.

Например, Франция има втората най-кратка работна седмица в света средно с 41 работни часа, но тя не се класира на предни позиции.

Сред важните фактори са както сигурността на работата (т.е. обратното на опасността от нейното изгубване), удовлетвореността, но и достатъчно свободно време за семейство и почивка.

Ще ви направи впечатление, че в класацията попадат и държави от Централна Европа, не само развити западноевропейски страни.

Вижте 13-те държави, където чужденците се чувстват най-добре и имат добър баланс на работа и свободно време:

13. Коста Рика


Според мнозинството чужденци, работещи тук, в страната имат достатъчно добър баланс работа-почивка, както и възможности за приятни занимания извън работно време.

12. Германия


Германия предлага висока сигурност на работните места и разумни работни часове, което я класира в челните позиции.

11. Чехия


Според работещите тук чужденци, освен с многото възможности за работа, в Чехия е добро място да се преместиш заедно със семейството си.

10. Оман


Тук по-често идват хора, които държат предимно на кариера, а и средно се работи по 44,1 часа на седмица. Но въпреки това специалистите подчертават, че намират добър баланс между работа и свободно време.

9. Австралия


71% от запитаните чуждестранни работници посочват, че имат отлични условия за работа и свободно време.

8. Австрия


67% се чувстват сигурни на сегашната си работа там, и щастливи от баланса на свободно време. От всички запитани, 32% твърдо отговарят, че дори биха останали да живеят в Австрия през целия си живот.

7. Унгария


Тук мъжете работят повече часове от жените седмично – 43,5 срещу 39 часа, но интересно е и друго – въпреки по-дългата работна седмица, мъжете са по-удовлетворени от баланса на работа и свободно време.

6. Швеция


Както и в останалите скандинавски държави, и тук разумното работно време позволява повече време със семейството, а участвалите в проучването работещи тук чужденци определят страната като идеалното място да се преместиш с децата си.

5. Тайван


30% от анкетираните са напълно удовлетворени от баланса работа-почивка, което е почти два пъти повече от средното в глобален план – 17 на сто. Тук работните часове седмично са 40,7 часа средно.

4. Люксембург


Люксембург е една от петте дестинации, където идват посветени на кариерата чуждестранни специалисти. 43% от тях имат следдипломна квалификация, а 12% - докторат.

3. Нова Зеландия


Тук работните часове седмично са доста малко – 38,6 средно, в сравнение със средното за света – 41,4 часа. Тук обаче сигурността на работните места е по-висока, освен това възможностите за занимания в извънработно време са по-добри.

2. Дания


Страната има висок жизнен стандарт, но и една от най-кратката работна седмица в света – средно 39 работни часа.

1. Норвегия


Тук чуждестранните работници имат по 41,7 часа седмично, но заради добрия жизнен стандарт, баланса на работа и свободно време и отличните възможности за отглеждане на деца страната получава първото място.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | работа | почивка | баланс | държави | чужденци

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини