Денков: Проблемите с програмата за наука и образование бяха очаквани

Има определени принципи и правила как се управляват средствата, които не са били спазвани

Проблемите с плащанията по оперативната програма “Наука и образование“ са били предсказуеми. Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков в ефира на Bulgaria On Air. Според него причината за проблемите, които със сигурност ще доведат до загуба на бюджетни средства, са свързани с предишния министър от квотата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

"Има определени принципи и правила как се управляват средствата. Трябва да има разделяне на властите - кой дава парите, кой ги използва и кой ги контролира. С навлизането на министър Кунева беше ясно, че тези правила няма да се спазват. Това, което стана, беше предсказуемо", каза Денков.

Той посочи, че "много сериозно е нарушен специален принцип и регламент на ЕК" - това е станало със заповед на министъра на 5 юли 2016 г., която съвместява несъвместими функции по правилата на ЕС.

Вчера беше потвърдено, че спират междинните плащания по програмата. Ако проблемите, посочени в писмото на ЕК, бъдат отстранени в кратък срок, плащанията ще се възобновят, но с финансови корекции.
"В момента се използват средства от бюджета, но ако успеем да минем през тези препятствия по най-добрия възможен начин, ЕК след няколко месеца ще започне да възстановява средствата, които сме представили”, каза проф. Николай Денков.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: оперативна програма | Меглена Кунева | Germany | валутна манипулация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини