HSBC затваря 117 клона на Острова, съкращава стотици служители

Банката разгневи профсъюзите, мести работни места в Индия, Китай и Полша

18:17 24.01.2017

HSBC ще затвори 117 свои клона във Великобритания и ще съкрати 380 служители през 2017 г. в опит да съкрати разходите, съобщиха от компанията, цитирани от Reuters.

180 работни места ще бъдат съкратени в последния етап от намаляване на заетите в клоновата мрежа на банката, с което ще приключи програмата й за преструктуриране във Великобритания.

Отделно, финансовата институция ще съкрати още 200 работни места в областта на информационните технологии, които ще бъдат пренасочени към Индия, Китай и Полша, където възнагражденията са по-ниски.

Съкращенията сериозно разгневиха профсъюзите. „Днес е мрачен ден за стотици служители на HSBC. Unite e дълбоко загрижен, че тази огромна програма за закриване на клонове ще бъде унищожителна не само за служителите, но и за лоялните клиенти на HSBC”, заяви Доминик Хук, ръководител на един от най-големите профсъюзи Unite.  

Броят на клиентите, които използват клоновата мрежа за трансакции е намалял с около 40% през последните 5 години, докато дигиталните трансакции значително са се увеличили, отчитат от банката.

Въпреки че банките твърдят, че необходимостта да поддържат клонова мрежа е спаднала рязко, критиците смятат, че местните клонове предоставят жизненоважна услуга и възрастните клиенти, както и тези с ниски доходи, са най-силно засегнати от закриването, тъй като много от тях нямат достъп до интернет.

HSBC по-бързо затваря клоновете си в сравнение с останалите големи британски банки, като от 2015 г. досега е закрила 321 свои клона, което е почти 1/4 от мрежата й, посочва последният доклад на най-голямата британска потребителска организация Which?.

През миналата година Reuters разкри, че банките непропорционално закриват клонове в областите с най-ниски доходи, докато се разширяват в тези с по-заможно население.

Асоциацията на британските банкери обяви нов план, който ще позволи на клиентите да се възползват от банкови услуги в пощенските клонове, тъй като банките затварят все повече свои офиси.      

В края на 2017 г. HSBC ще има около 625 клона във Великобритания, сравнени с 965-те в края на миналата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | съкращения | разходи | служители | HSBC | Джулин Асандж | туристически такси | Magyar Nemzet