Капацитетът на пречиствателната станция на Приморско и Китен ще бъде увеличен

Чисто ново съоръжение предстои да бъде изградено в Айтос, отново с европейски средства

15:29 21.01.2017
Близо 22.3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на Приморско и Китен, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Това е един от първите проекти в новия програмен период на Оперативна програма "Околна среда". Безвъзмездното финансиране е близо 17 млн. лв., а с проекта ще се увеличи капацитетът на пречиствателната станция.

„Подписахме поредния договор за финансиране, свързан със здравето на хората и с чистотата на Черно море“, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите на министъра инвестицията ще обслужва изцяло Приморско и Китен.

Проектът предвижда изграждането на трето стъпало на пречиствателната станция - за отстраняване на азот и фосфор. В момента отпадъчните води минават единствено през механично и биологично пречистване, а след това се вливат в река Караагач, а оттам - в Черно море, посочват от министерството.
Самата станция за отпадъчни води е изградена преди 37 години, а голяма част от оборудването е амортизирано. Съоръжение е частично реконструирано през годините, но трудно поема голямото натоварване по време на летния туристически сезон.

По-късно министър Василева подписа договор и с община Айтос. Близо 19 млн. лв. е размерът на инвестицията за проекта за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води. 14 млн. лв. от тях са безвъзмездно финансиране. Целта е не само изграждането на станцията, но и доизграждане на главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура до ПСОВ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Приморско | пречиствателна станция | МОСВ | Exxon Mobil Corp | Шакил ОНийл

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини