НЕК най-после видя реакторите за АЕЦ "Белене" (снимки)

Български експерти проверяват качеството на съоръженията в Русия

Снимка: НЕК
15:29 22.11.2016

Делегация, съставена от представители на Национална електрическа компания (НЕК) и АЕЦ "Белене", е инспектирала реакторите за АЕЦ „Белене” в руските Ижорски заводи. Досега български експерти не бяха инспектирали оборудването с дълъг цикъл на производство, което трябваше да бъде използвано за провалилия се вече руско-български проект за втора атомна електроцентрала у нас.

По време на инспекцията екипът ще направи проверка и ще оформи резултатите от нея, включително проверка на качеството в съответствие със съгласуваните процедури към Допълнение 5 и приложимите документи по качество.


След запознаване с графика за провеждане на контролната сборка на реактора екипът ще предложи или потвърди контролните точки, в които ще участва, съгласувано с представителите на завода и Атомстройекспорт.

Припомняме, че България бе осъдена от Международния арбитражен съд, който реши страната ни да плати на руската компания "Атомстройекспорт" за реакторите сумата от 1.2 млрд. лева. Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова нееднократно заяви, че страната ни няма да изплати парите преди да види и инспектира реакторите. 

В края на октомври тази година на "Атомстройекспорт" бяха преведени 5 млн. евро за изплащане на част от дължимите пари от Националната електрическа компания за поръчано оборудване за АЕЦ "Белене". В отговор производителят реши, че ще се откаже от дължимите лихви по забавянето на плащането. Условието е България да изплати пълния размер на дълга си за реакторите от 1.2 млрд. лв. до 15 декември тази година. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | НЕК | инспекция | реактори | снимки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини