Отиде си гениалният Алвин Тофлър

Авторът на „Третата вълна“ и „Шокът от бъдещето“ почина на 87 години

17:49 30.06.2016

Алвин Тофлър, автор на популярната книга „Третата вълна” (1980) и на други произведения, прогнозиращи важни обществени, икономически и технологични промени в света, почина на 87 години.

Най-известното му произведение си остава Шок от бъдещето” (Future Shock, 1970), продадено в над 15 млн. екземпляра. То отразява тревогата на хората на Запад от ускореното темпо на обществените промени през 60-те години.

Тофлър, който е починал в понеделник в дома си в предградие на Лос Анджелис, популяризира термини като информационно претоварване”. Произведенията му станаха причина световни лидери и предприемачи да търсят съвета му, разказва BBC. Сред тях бяха Михаил Горбачов, Джао Цзъян и Карлос Слим.

В Третата вълна” той предвиди възхода на интернет, интерактивните медии, онлайн форумите и упадъка на традиционното семейство.

И други автори са писали по същите теми, но Тофлър имаше увлекателен стил, обясняващ на разбираем за аудиторията език иначе сложни проблеми.

Той предупреждаваше също за растящо отчуждение в обществото и разрастването на употребата на наркотици.

Не всичко от прогнозите на футуриста се сбъдна преди смъртта му – Тофлър очакваше да се появят изкуствени градове под вълните” и колонии в космоса.

Една от най-прочутите му фрази е: Неграмотните на XXI век няма да са тези, които не могат да четат и пишат, а онези, които не могат да учат, да забравят наученото и да учат нови неща”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | промени | Център за либерални стратегии | финалисти | най-добри вина | Ски зона Банско | ски зоната в Банско | строителство в Банско

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини