Персоналът в хотелите – ключ за повече туристи

Квалифицираните кадри и по-високите заплати са най-важният фактор за развитието на туризма у нас, смятат експерти

Снимка: Economic.bg
18:52 28.01.2017

Водещи инвеститори в хотелиерството в България се събраха на първа национална среща за 2017 г. Събитието е по инициатива на Victoria Group и обедини представители на правителствени и неправителствени организации, национални и регионални туристически сдружения. Форумът се проведе в сърцето на София – столичния хотел „Маринела“, съобщи Kmeta.bg.

Форумът е част от програмата на „Хотелиерска лига“ – Център за професионално обучение  и част от най-големия хотелски оператор Victoria Group.

Участниците се обединиха около перспективите за насърчаване сътрудничеството между държавните и общински администрации, браншовите организации и туристическите предприятия в страната.

Специален акцент бе поставен върху нивото на подготовка на кадрите в туризма. Липсата на подготвени кадри в туристическия бранш е комплексен и мултиплициран проблем, предупреди по време на форума доц. д-р Ася Пенчева, академичен директор на Център за професионално обучение „Хотелиерска лига“. По думите й браншът трябва да разбере, че за да спре изтичането на кадри в туризма, средната заплата в сектора трябва да се повиши значително.

Благой Рагин, председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, поздрави организаторите. Проф. Румен Драганов, Мартин Захариев, председател на борда по туризъм, председателят на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Враца Калин Каменов и др. също участваха в дискусията за туризма в хотел „Маринела”.

От своя страна представители на местната власт подчертаха полезността от повишаването на квалификацията на служителите и обслужващия персонал в хотелиерството и ресторантьорството. Кметове илюстрираха с примери, че добри практики в тази посока задържат младите хора в регионите и стават причина за повишаване на приходите от туризъм.

Мениджъри и експерти от Националния борд по туризъм, Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, Съюза на инвеститорите в туризма също се включиха в дебатите по време на форума.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: заплати | кадри | дискусия | Дядо Добри | ДНК компютри | Стар маркет | Star Market

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини