Рекордно измиране на корали в Големия бариерен риф

Най-цветната структура в света е в голяма опасност

15:02 29.11.2016
Две трети от коралите в Големия бариерен риф са мъртви, съобщиха учените в Австралия, които регистрираха рекордно измиране в наблюдаваната 700-километрова отсечка. Според тях причината е безпрецедентното затопляне на водите.

Най-цветната жива структура в света, която може да бъде видяна от Космоса, съществуваше 25 млн. години. Красивата ивица в Коралово море "почина след дълго боледуване", казват учените. Освен затоплянето на водите, други причини за измирането на коралите са мощните бури и нашествието на морски звезди, които изяждат коралите, вследствие на което рифа избелява. 

Големият бариерен риф се простира на площ от 340 000 кв. км. Той се състои от над 2900 рифа и 900 острова. Красивата ивица бе дом на над 1652 вида риби, 3000 вида мекотели и 30 различни вида китове и делфини. ЮНЕСКО изследва рифа още преди година и обяви, че той е в голяма опасност.

Всяка година Големият бариерен риф е посещаван от около 2 млн. туристи. Според някои учени природният феномен може да бъде спасен. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глобално затопляне | настройки | Industria | индустрия на Великобритания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини