Ще се вдигнат ли цените на стоките, ако въведем еврото?

Ние сме по-готови за влизане в еврозоната от повечето сегашни членове, смята Николай Василев

10:49 08.08.2016

"Ако се въведе еврото, нищо няма да поскъпне драматично и нищо такова не се случи в другите държави. Не е важно какво говорят майките в градинките, важно е какво казват икономистите". Това коментира бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на Нова ТВ.

"Ако погледнем данните на Евростат за инфлацията в държавите, където се въведе еврото, ще видим, че в нито една държава няма пречупване на ценовото равнище", обясни той.

По думите му някои хора са прави, че някоя стока случайно ще претърпи закръгляне, но то има изключително малък икономически ефект.

"Има много стоки, чиито цени ще паднат заради липсата на обменна валута и заради липсата на потенциален риск някога Валутният борд да бъде променен, както и валутният курс. Такива са големите неща – телевизори хладилници“, смята икономистът.

Според него след влизането на страната е еврозоната, ще поевтинеят и кредитите. "От друга страна банковата система ще бъде регулирана от външни експерти и това е най-голямата полза за нас", каза Василев.

Ние сме по-готови за влизане в еврозоната от повечето сегашни членове. Гърция, Белгия, Италия никога не е трябвало да влизат в еврозоната, допълни още той.

Въпросът е дали Европа дали ни иска политически. Отговорът е по-скоро не.

Brexit помага на България и Румъния за влизане в еврозоната. Сега всички държави ще бъдат по-ухажвани, за да не последват примера на Великобритания. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | цени | евро | Николай Василев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини